STA

 |  Svet

Poljska želi z Nemčijo nadaljevati pogovore o vojni odškodnini

Poljska je že oktobra leta 2022 od Nemčije zahtevala približno 1,3 milijarde evrov vojne odškodnine. Kot je utemeljevala, so bile po koncu druge svetovne vojne zahodne države, kot sta Francija in Nizozemska, glede tega deležne boljše obravnave.

Josef Gierse, my dead uncle, I am the heir of the picture

Himmler in Hitler med obiskom Poljske leta 1939, tik pred pričetkom druge svetovne vojne (pričetek nemške invazije Poljske)
© Josef Gierse 

Tudi po menjavi vlade v Varšavi v odnosih z Nemčijo ostaja aktualno vprašanje odškodnine za škodo, ki jo je Poljska utrpela v drugi svetovni vojni. To je v ponedeljek na obisku v Berlinu potrdil poljski premier Donald Tusk, ki pa si želi rešitev iskati skupaj z nemško politiko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je po srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem dejal Tusk, je bilo vprašanje reparacij v formalnem in pravnem smislu resda rešeno že pred leti. "Vprašanje moralne, finančne in materialne poprave škode pa ni bilo nikoli rešeno," je dejal.

Obenem pa je poudaril, da želi v nasprotju s svojimi predhodniki iz vlade stranke Zakon in pravičnost (PiS) skupaj s Scholzem iskati načine sodelovanja, ki v prihodnje ne bi obremenjevali odnosov. Ne gre za gojenje medsebojnih zamer, temveč za sodelovanje, ki bi služilo varnosti in od katerega bi lahko imeli koristi obe strani, je dodal.

"Vprašanje moralne, finančne in materialne poprave škode pa ni bilo nikoli rešeno."

Donald Tusk,
poljski premier

Predhodna poljska vlada, ki je državo vodila od sredine leta 2015 do decembra lani, je oktobra 2022 od nemške vlade zahtevala približno 1,3 milijarde vojne odškodnine. Kot je utemeljevala, so bile po koncu druge svetovne vojne zahodne države, kot sta Francija in Nizozemska, glede tega deležne boljše obravnave od Poljske.

Nemška vlada medtem vprašanje reparacij obravnava kot zaključeno in se pri tem sklicuje na sporazum Dva plus štiri iz leta 1990, ki je utrl pot ponovni združitvi Nemčije. Podpisnice tega sporazuma so bile Velika Britanija, Francija, Sovjetska zveza, ZDA ter Zahodna in Vzhodna Nemčija.

iBQDzjPRpbs

tPPaP0mNhso

rXt8rU97NMQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.