STA

 |  Svet

»Noben predsednik v zgodovini se še ni priklonil ruskemu diktatorju«

Ameriški predsednik Joe Biden je pozval predstavniški dom kongresa, naj potrdi dodatno pomoč za Ukrajino. Podobno je storil tudi vodja republikanske manjšine v senatu Mitch McConnell.

Ameriški predsednik Joe Biden

Ameriški predsednik Joe Biden
© Mark DiOrio / Flickr

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek pozval predstavniški dom kongresa, naj potrdi dodatno pomoč za Ukrajino, potem ko je senat sprejel ustrezen predlog zakona. Podobno je storil tudi vodja republikanske manjšine v senatu Mitch McConnell, poročajo ameriški mediji.

McConnell sedaj velja za zadnji branik ameriške zunanje politike pred kongresnimi podporniki bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki odkrito nasprotuje pomoči za Ukrajino in ne skriva več naklonjenosti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Ker je na zanesljivi poti do osvojitve republikanske predsedniške nominacije za letošnje volitve, mu sledi tudi vse večje število republikanskih članov kongresa.

V senatu njegov odnos do Ukrajine nima večinske podpore med republikanci, vendar pa ima Trump na svoji strani predsednika predstavniškega doma Mika Johnsona, poroča Politico.

Republikanci so najprej izsiljevali, da kongres hkrati s pomočjo Ukrajini potrdi tudi ostrejše ukrepe proti migrantom, s čimer so se demokrati strinjali, vendar pa je nato tak celoviti predlog v senatu propadel.

Senat je uspel potrditi 95 milijard dolarjev vreden predlog zakona za pomoč Ukrajini, Izraelu in Tajvanu, v katerem je Ukrajini namenjeno 60 milijard, Johnson in drugi republikanci pa se sedaj spet pritožujejo, da v njem ni ostrejših ukrepov proti migrantom.

"Zgodovina vas opazuje. Podpora predlogu pomeni zoperstavljanje Putinu. Nasprotovanje pomeni delo za Putina."

Joe Biden,
ameriški predsednik

Med najbolj neslavnimi prestopniki je senator Lindsay Graham iz Južne Karoline, ki je še pred nekaj meseci zagotavljal, da bo vedno pomagal Ukrajini, zaradi česar je Rusija zanj izdala nalog za aretacijo. Graham je sedaj glasoval proti pomoči, ker ga je v to prepričal Trump, poroča CNN.

Biden je v televizijskem nagovoru pozval predstavniški dom, naj potrdi predlog pomoči Ukrajini. "Zgodovina vas opazuje. Podpora predlogu pomeni zoperstavljanje Putinu. Nasprotovanje pomeni delo za Putina," je dejal Biden, ki se je odzval tudi na nedavne Trumpove izjave, da ZDA ne bodo priskočile na pomoč članici zveze Nato, ki ne plača dolga.

Kot ocenjujejo ameriški komentatorji, Trump sicer nima razčiščenih pojmov, saj zveza Nato nima članarine ampak se članice zavezujejo, da določen del proračuna namenijo za obrambo. Vendar pa je Trump za potrebe svojih podpornikov to poenostavil, ko je dejal, da bo Rusijo celo spodbudil, naj z državami, ki ne plačajo dolga, počne kar hoče.

"Za božjo voljo, to je butasto. Sramotno. Nevarno. Neameriško," je dejal Biden in Trumpa primerjal z mafijskim šefom, ki izsiljuje zaščito. "Noben predsednik v zgodovini se še ni priklonil ruskemu diktatorju," je dejal.

Vendar pa Trumpova politika glede na anketo televizije ABC uspeva. Čeprav je dejal, da naj kar vsi krivijo njega, če predlog, ki je vseboval ostrejšo politiko do migrantov, ne bo uspešen, mu krivdo v anketi pripisuje le 39 odstotkov Američanov, Bidnu pa 49 odstotkov.

QuYLHok8ZyY

Z-e2r9EXiVs

KEOl-ev5Zc0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.