STA

 |  Svet

»Izrael izvaja še bolj skrajno obliko apartheida, kot so ga v preteklosti izkusili v Južni Afriki«

Opozorilo Južne Afrika pred Meddržavnim sodiščem (ICJ)   

Benjamin Netanjahu, izraelski premier

Benjamin Netanjahu, izraelski premier
© www.kremlin.ru

Južna Afrika je pred Meddržavnim sodiščem (ICJ) danes opozorila, da Izrael na palestinskih ozemljih izvaja še bolj skrajno obliko apartheida, kot so ga v preteklosti izkusili v Južni Afriki. Pretoria ima obveznost, da opozori na apartheid, kjer se pojavi, je dejal njen veleposlanik in pozval h končanju spornih praks na zasedenih ozemljih.

Pred ICJ se je v ponedeljek začel postopek o pravnih posledicah izraelske okupacije palestinskih ozemelj od leta 1967. V postopku, ki ga je sprožila Generalna skupščina ZN na podlagi resolucije iz decembra 2022, sodeluje 52 držav, med njimi je tudi Slovenija.

"Kot Južnoafričani čutimo, vidimo, slišimo in občutimo globoko v sebi nečloveško diskriminatorno politiko in prakso izraelskega režima kot še bolj skrajno obliko apartheida, ki je bil institucionaliziran proti temnopoltim ljudem v moji državi," je na tem najvišjemu sodišču ZN danes povedal južnoafriški veleposlanik na Nizozemskem Vusimuzi Madonsela.

"Kot Južnoafričani čutimo, vidimo, slišimo in občutimo globoko v sebi nečloveško diskriminatorno politiko in prakso izraelskega režima kot še bolj skrajno obliko apartheida, ki je bil institucionaliziran proti temnopoltim ljudem v moji državi."

Vusimuzi Madonsela,
južnoafriški veleposlanik na Nizozemskem

Dejal je še, da ima Južna Afrika, kjer je belska manjšina z apartheidom vladala nad večino do leta 1994, posebno obveznost, da opozori na ta zločin, kjer koli se pojavi, in zagotovi, da se apartheid takoj konča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Postopek pred ICJ se je začel v ponedeljek, ko je palestinski zunanji minister Rijad al Maliki je v svojem nastopu povedal, da pod izraelsko oblastjo njegovo ljudstvo trpi zaradi kolonializma in apartheida. Slovenija bo svoja stališča pred sodiščem predstavila v petek.

Generalna skupščina je ICJ zaprosila za svetovalno mnenje glede posledic delovanja Izraela na človekove pravice na palestinskih ozemljih v Gazi in na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, ter očitane kršitve pravice palestinskega ljudstva do samoodločbe s strani Izraela od leta 1967 dalje.

Svetovalno mnenje sodišča je nezavezujoče, vendar pa bi verjetno povečalo vse večji mednarodni pritisk na Izrael zaradi njegove ofenzive na območju Gaze, v kateri je od oktobra lani po podatkih palestinskih oblasti bilo ubitih že več kot 29.000 ljudi.

Sodišče bo o primeru odločilo po hitrem postopku predvidoma do konca leta. Izrael se ustnih obravnav ne udeležuje, je pa v pisni obliki posredoval svoj prispevek, v katerem je vprašanja, ki jih je postavilo sodišče, označil za pristranska in tendenciozna, poroča AFP.

Ta postopek sicer ni povezan z odmevno tožbo Južne Afrike pred ICJ, ki Izraelu očita kršitve konvencije o preprečevanju genocida v Gazi. ICJ je januarja v tej tožbi sprejelo pravno zavezujoče nujne izredne ukrepe ter Izraelu odredilo, naj prepreči genocid in kaznuje spodbujanje h genocidu, zagotovi dostop humanitarne pomoči prebivalcem Gaze in ohrani dokaze o vojaški operaciji v palestinski enklavi.

WOk4B7HW-nc

LfgCAOVULzM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.