STA

 |  Svet

»To bi bil smrtni udarec za humanitarno pomoč v Gazi«

Združeni narodi opozarjajo, da bi obsežna izraelska vojaška operacija na Rafo zadala smrtni udarec programom pomoči v Gazi

Antonio Guterres je ponovil svoj poziv k humanitarni prekinitvi ognja ter takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh talcev, ki jih je zajel Hamas

Antonio Guterres je ponovil svoj poziv k humanitarni prekinitvi ognja ter takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh talcev, ki jih je zajel Hamas
© Wikimedia Commons

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes opozoril, da bi obsežna izraelska vojaška operacija na Rafo zadala smrtni udarec programom pomoči v Gazi, kjer humanitarna pomoč prebivalstvu ostaja popolnoma nezadostna. Guterres je obžaloval, da Varnostni svet ZN kljub njegovim pozivom za končanje prelivanja krvi v Gazi ni ukrepal.

Guterres je v svojem govoru ob začetku spomladanskega zasedanja Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi opozoril, da je Rafa na jugu Gaze, kjer se v šotorih stiska več kot 1,4 milijona razseljenih Palestincev, jedro operacij humanitarne pomoči v palestinski enklavi.

Obsežna ofenziva, ki jo je napovedal Izrael, "ne bi bila grozljiva le za več kot milijon palestinskih civilistov, ki tam iščejo zaščito, ampak bi zabila zadnji žebelj v krsto naših programov pomoči", je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal generalni sekretar ZN.

Do Guterresovih izjav prihaja dan po tistem, ko je izraelski premier Benjamin Netanjahu zatrdil, da namerava Izrael izvesti vojaško operacijo na Rafo v prizadevanjih po "popolni zmagi" nad palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, katerega napad na izraelsko ozemlje 7. oktobra je sprožil vojno.

Guterres je danes poudaril, da "nič ne more upravičiti Hamasovega namernega ubijanja, poškodovanja, mučenja in ugrabitve civilistov, uporabe spolnega nasilja ali neselektivnega izstreljevanja raket proti Izraelu". Vendar pa tudi nič ne opravičuje kolektivnega kaznovanja palestinskega ljudstva, je dodal.

Prvi mož ZN je ob tem opozoril, da je humanitarna pomoč za ljudi v Gazi še vedno "popolnoma nezadostna", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je namreč sredi vse hujše humanitarne krize pozvala k ukrepanju za preprečitev lakote v Gazi.

Guterres je ponovil svoj poziv k humanitarni prekinitvi ognja ter takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh talcev, ki jih je zajel Hamas. Pri tem je obžaloval, da kljub njegovim nujnim pozivom Varnostnemu svetu ZN, naj sprejme vse ukrepe za "končanje prelivanja krvi v Gazi in prepreči eskalacijo", ta ni ukrepal.

Poleg vojne v Gazi so bili v ospredju prvega dne zasedanja Sveta ZN za človekove pravice tudi vojne in konflikti v Ukrajini, Sudanu, Mjanmaru in na Haitiju. Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je govoril o "seizmičnih globalnih pretresih", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

RAJ0cW2jvGQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.