STA

 |  Svet

Evropske volitve / Skrajna desnica proti migrantom

Francoska skrajna desnica pred evropskimi volitvami stavi na temo priseljevanja

Dolgoletna voditeljica Nacionalnega zbora Marine Le Pen

Dolgoletna voditeljica Nacionalnega zbora Marine Le Pen
© Evropski parlament (EP) / Flickr

Francoska skrajna desnica, ki vodi v anketah pred evropskimi volitvami, je ta vikend začela kampanjo s pozivi k zaščiti meja in proti priseljevanju. Liberalce predsednika Emmanuela Macrona pa bo na volitve popeljala evropska poslanka Valerie Hayer, ki je nedavno prevzela vodenje politične skupine Renew v Evropskem parlamentu.

Skrajno desna populistična stranka Nacionalni zbor je v nedeljo v Marseillu začela kampanjo za junijske volitve v Evropski parlament, v središče katere je postavila vprašanje priseljevanja, pri čemer skuša izkoristiti tudi val nezadovoljstva jeznih kmetov, ki protestirajo v Evropi.

"Povsem jasno je, da evropske volitve 9. junija predstavljajo referendum proti preplavljenosti z migranti," je dejal vodilni kandidat Jordan Bardella na predvolilnem zborovanju stranke, na katerem se je po njegovih besedah zbralo kakih 8000 ljudi.

O tem, komu je dovoljen vstop v državo in komu ne, odločajo Francozi, je dejal Bardella po poročanju francoska tiskovne agencije AFP. Pri tem je kritiziral Bruselj in obljubil, da bodo politiko EU preoblikovali v prid strankinih ciljev.

"Povsem jasno je, da evropske volitve 9. junija predstavljajo referendum proti preplavljenosti z migranti."

Jordan Bardella,
vodilni kandidat Nacionalnega zbora

Bardella je tako kot dolgoletna voditeljica Nacionalnega zbora Marine Le Pen pihal na dušo francoskim kmetom, ki so tako kot številni njihovi evropski kolegi v minulih tednih priredili proteste širom države.

Bitka francoskih kmetov je boj za celotno Francijo, ki želi ohraniti svojo identiteto, podeželje in tradicijo, in tudi proti pravilom, sprejetim na ravni EU, je dejal 28-letni Bardella, ki je eden najbolj priljubljenih francoskih politikov, njegovi stranki pa ankete pred volitvami pripisujejo od 28- do 30-odstotno podporo.

V Macronovi stranki Preporod pa v bitko proti skrajni desnici kot vodilno kandidatko pošiljajo evropsko poslanko Valerie Hayer, ki je bila nedavno izbrana za novo vodjo politične skupine Renew v Evropskem parlamentu.

Z izbiro Hayer, ki prihaja iz družine kmetov, je Macron po poročanju medijev jasno pokazal, da bo kmetijstvo v luči zadnjih protestov ena od prioritet kampanje.

37-letna Hayer, ki jo je stranka minuli četrtek izbrala za nosilko liste, je za časnik Le Figaro dejala, da je ponosna, da je nosilka edine proevropske koalicije na teh volitvah.

Poslanka je v Evropskem parlamentu dejavno sodelovala predvsem pri pogajanjih o večletnem proračunu in načrtu za okrevanje po pandemiji covida-19. Ob izvolitvi za vodenje Renew je med drugim povedala, da si bo skupina še naprej prizadevala za močnejšo Evropo v dobrobit državljanov.

BhZJmMqjosc

LQYZKYlbyIg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.