Kako ustaviti očitno neprisebne politike?

Franco Juri je v svojem pismu z zgornjim naslovom 164 politikov članic OZN, ki so obsodili agresijo Ruske federacije na Ukrajino, in 506 poslancev evropskega parlamenta, ki so tudi obsodili agresijo Ruske federacije in njenega predsednika Vladimirja Putina, označil za ’neprisebne’.

Vojska Ruske federacije je vkorakala in napadla samostojno neodvisno državo Ukrajino, kar so priznale skoraj vse države sveta - vključno z Rusko federacijo, Belorusijo in celo Severno Korejo. Pisec prispevka nima nobenih zadržkov za napad ruske vojske in njenih plačancev na Ukrajino - že leta 2014 in ponovno v letu 2022. Obregnil pa se je ob besede francoskega predsednika Emmanuela Macrona o morebitni napotitvi vojakov zahodnih držav v Ukrajino.

Prvi korak je naredil Putin, ko so njegovi vojaki prestopili ukrajinsko mejo. Juri pri tem ni zasledil »zameglitev uma« ruskega predsednika Putina. Slednji je v zadnjem nagovoru javnosti zahodu zagrozil z jedrskim orožjem. Putin je spomnil na usodo nekaterih vdorov posameznih držav proti Rusiji v preteklosti. A danes so te države enotne in složne proti njegovim dejanjem in njegovi diktaturi. Kako to, da sta se Švedska in Finska, ki sta bili več kot 70 let nevtralni, odločili za članstvo v Natu? Mar ni k temu prispevalo prav Putinovo ravnanje? Mar ni Putin s svojim ravnanjem odločno prispeval k ponovnemu zagonu vojaške industrije Evrope in celotnega zahoda?

Putin je umoril ali zaprl vse vidnejše opozicijske voditelje in njihove simpatizerje. Ukinil je vse nevladne medije in nevladne organizacije označil za ’tuje agente.’ Merodajne mednarodne organizacije niso zaznale kršenja človekovih pravic v Ukrajini. Mednarodno sodišče je na drugi strani izdalo nalog za prijetje predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.