STA

 |  Družba

Neenakost / Nedostojno nizke pokojnine starejših žensk

Varuh človekovih pravic Peter Svetina pred mednarodnim dnevom žensk opozarja, da že pridobljene pravice žensk niso nekaj samoumevnega, zato si je treba zanje ves čas prizadevati in se zanje boriti

Varuh človekovih pravic Peter Svetina pred mednarodnim dnevom žensk opozarja, da že pridobljene pravice žensk niso nekaj samoumevnega, zato si je treba zanje ves čas prizadevati in se zanje boriti. Po njegovih besedah je skrajni čas, da opravimo z zgodovinsko ukoreninjenimi stereotipi glede vloge žensk ter storimo vse za njihovo enakopravnost.

"Še vedno krivičen in neenakopraven položaj žensk se v svoji najslabši luči odraža na nedostojno nizkih pokojninah starejših žensk," je zapisal Svetina. Za zmanjševanje neenakosti na podlagi spola so po njegovih besedah potrebni številni ukrepi, z ozaveščanjem o pravicah žensk in enakosti spolov pa je treba začeti že v zgodnjem otroštvu ter nadaljevati v okviru vseživljenjskega učenja.

"Samo družba, v kateri je zavedanje o enakosti spolov na visoki ravni, lahko zmanjša eno najbolj pogostih kršitev pravic, to je nasilje nad ženskami," še poudarja Svetina. Kot je dodal, moramo imeti vsi ničelno toleranco do vseh oblik nasilja nad ženskami. Po njegovih besedah veliko nasilja žal še vedno ostaja skritega pred očmi javnosti, žrtve pa zaradi premalo učinkovitega sistema zaščite žrtev povzročitelja nasilja ne upajo prijaviti.

Pri Varuhu že leta opozarjajo pristojne, da je za preprečevanje nasilja ključna podpora žrtvam po prijavi nasilja in v nadaljnjih postopkih. Pomembno je tudi stalno usposabljanje zaposlenih v pristojnih organih, ki se srečujejo z nasiljem, da bo njihovo ravnanje strokovno, pravočasno in sočutno. Še posebej bi pristojne institucije morale preučiti vsak primer femicida v Sloveniji, in sicer z namenom sprejetja posebnih ukrepov za njegovo preprečevanje, še izpostavlja Svetina.

"V luči izenačevanja možnosti in večjega vključevanja žensk v družbeno vsakdanjost je naša skupna odgovornost spodbujati spremembe, ki spreminjajo razmerja moči v smer enakosti, enakopravnosti, odprave stereotipov in predsodkov o družbenih vlogah."

Peter Svetina,
varuh človekovih pravic

Po njegovih besedah se moramo zavedati, da že pridobljene pravice žensk niso nekaj samoumevnega, zato si je treba zanje ves čas prizadevati in se zanje boriti. "V luči izenačevanja možnosti in večjega vključevanja žensk v družbeno vsakdanjost je naša skupna odgovornost spodbujati spremembe, ki spreminjajo razmerja moči v smer enakosti, enakopravnosti, odprave stereotipov in predsodkov o družbenih vlogah," je še opozoril varuh.

Odločevalce je pozval, da čim prej umaknejo pridržke, ki jih je Slovenija dala k Istanbulski konvenciji Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.