Izrael je ogledalo ZDA

Petindvajsetega marca pred 25 leti je evroatlantsko „obrambno” vojaško zavezništvo Nato, prvič brez privoljenja Varnostnega Sveta Združenih Narodov, začelo z bombardiranjem Srbije. Bombne napade so predstavili kot „humanitarno intervencijo” za preprečitev genocida Srbije nad kosovskimi Albanci.

Cilji posega Nata, navedeni na zasedanju Severnoatlantskega sveta na sedežu Nata v Bruslju 12. aprila 1999, so bili:

- konec vseh vojaških akcij ter takojšnje prenehanje nasilja in represivnih dejavnosti Miloševićeve vlade;

-umik vseh vojaških, policijskih in paravojaških sil s Kosova;

- namestitev mirovnih sil ZN na Kosovu;

- brezpogojna in varna vrnitev vseh beguncev in razseljenih oseb;

- vzpostavitev političnega okvirnega sporazuma za Kosovo na podlagi sporazumov iz Rambouilleta v skladu z mednarodnim pravom in Ustanovno listino Združenih narodov.

Zadnje mesece se v Gazi nemoteno in nekaznovano odvija neprimerno obsežnejši in hujši genocid Izraela nad Palestinci, prej z bombardiranjem, zdaj pa celo s stradanjem, saj Izrael preprečuje vse dobave hrane, pitne vode in zdravil.

Če bi danes v takrat navedenih ciljih Nata poskusili zamenjati Miloševića z Netanjahujem, Kosovo pa s Palestino, bi izgledali tako:

- konec vseh vojaških akcij ter takojšnje prenehanje nasilja in represivnih dejavnosti Netanjahujeve vlade;

- umik vseh vojaških, policijskih in paravojaških sil s Palestine;

- namestitev mirovnih sil ZN v Palestini;

- brezpogojna in varna vrnitev vseh beguncev in razseljenih oseb;

- vzpostavitev političnega okvirnega sporazuma za Palestino na podlagi sporazumov iz Osla v skladu z mednarodnim pravom in Ustanovno listino Združenih narodov.

Za Palestino ni Nato do zdaj niti izgubil besede, kaj šele mignil s prstom! Kako to, da je takrat za Nato Zahod bil vojaški poseg proti Srbiji upravičen in nujen, proti Izraelu pa zdaj ne? Morda ker Srbija ima od vedno tesne vezi z Rusijo, zato ni spadala in še vedno ne spada v Zahod, Izrael pa ima od vedno zelo tesne vezi z ZDA, ki so Zahod ustvarile in mu vladajo? 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.