STA

 |  Svet

Gaza / V izraelskem napadu ubitih več humanitarnih delavcev

Humanitarna organizacija World Central Kitchen (WCK) je sporočila, da je bilo ubitih sedem njenih zaposlenih, med njimi tujci, ko so dostavljali pomoč v hrani za območje Gaze

Humanitarna organizacija World Central Kitchen (WCK) je danes sporočila, da je bilo v izraelskem napadu v Gazi v ponedeljek ubitih sedem njenih zaposlenih, med njimi tujci, ko so dostavljali pomoč v hrani za območje Gaze. Naznanila je tudi, da začasno prekinja svoje dejavnosti pomoči v Gazi, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Danes je World Central Kitchen v napadu izraelske vojske v Gazi izgubila več svojih bratov in sester," je dejal vodja nevladne organizacije s sedežem v ZDA Jose Andres, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dopisnik AFP je iz bolnišnice Al Aksa sprva poročal o petih truplih, blizu katerih so ležali trije tuji potni listi, organizacija pa je kasneje sporočila, da je bilo ubitih sedem njenih sodelavcev. Po navedbah World Central Kitchen so bili iz Avstralije, Poljske, Združenega kraljestva, Palestine ter dvojni državljan ZDA in Kanade.

Organizacija, ki sodeluje pri dostavah pošiljk s hrano in humanitarno pomočjo v oblegano palestinsko enklavo, je ob tem incident označila za tragedijo in ponovno poudarila, da humanitarni delavci in civilisti nikoli ne smejo biti tarča tovrstnih napadov.

Napad se je po navedbah humanitarne organizacije s sedežem v ZDA zgodil v ponedeljek, ko je izraelska vojska končala dvotedensko vojaško operacijo v bolnišnici Al Šifa v mestu Gaza in njeni okolici. Uslužbenci WCK so v času napada dostavljali pomoč v hrani za območje Gaze, dostavljeno po morju s Cipra.

World Central Kitchen je navedla, da je bila njena ekipa v času napada na poti po nekonfliktnem območju v konvoju dveh oklepnih vozil z logotipom WCK in enega neoklepnega vozila. Dodali so, da je bil kljub usklajevanju z izraelsko vojsko konvoj tarča napada, ko je zapuščal skladišče v kraju Deir al Balah, kjer je ekipa raztovorila več kot sto ton humanitarne pomoči v hrani, pripeljane v Gazo po morju.

Organizacija je ob tem sporočila, da začasno prekinja svoje dejavnosti pomoči v Gazi in da bo kmalu sporočila odločitev o prihodnosti svojega delovanja.

"Kljub vsem zahtevam po zaščiti civilistov in humanitarnih delavcev smo priča novim nedolžnim žrtvam. To kaže, da je treba nemudoma začeti izvajati resolucijo VS ZN, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja, popoln humanitarni dostop in okrepljeno zaščito civilistov."

Josep Borrell,
visoki zunanjepolitični predstavnik EU

Izraelska vojska je sporočila, da "na najvišji ravni izvaja temeljit pregled, da bi pojasnila okoliščine tega tragičnega dogodka". Ob tem je dodala, da je "tesno sodelovala z WCK v prizadevanjih za zagotovitev pomoči Palestincem".

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v odzivu pozval k preiskavi in ostro obsodil izraelski napad. "Kljub vsem zahtevam po zaščiti civilistov in humanitarnih delavcev smo priča novim nedolžnim žrtvam. To kaže, da je treba nemudoma začeti izvajati resolucijo VS ZN, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja, popoln humanitarni dostop in okrepljeno zaščito civilistov," je zapisal na omrežju X.

Na incident so se odzvale tudi oblasti v ZDA. "Globoko smo zaskrbljeni zaradi napada, v katerem so bili v Gazi ubiti humanitarni delavci World Central Kitchen," je v objavi na omrežju X sporočila tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Bele hiše Adrienne Watson.

"Humanitarne delavce je treba zaščititi, ko dostavljajo nujno potrebno pomoč, zato Izrael pozivamo, naj hitro razišče, kaj se je zgodilo," je dodala.

Avstralski premier Anthony Albanese je potrdil, da je bila med ubitimi humanitarnimi delavci avstralska državljanka. "To je popolnoma nesprejemljivo," je dejal o napadu in dodal, da bo Avstralija od izraelskih uradnikov zahtevala pojasnila.

Poljsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da preiskuje smrt poljskega državljana na območju Gaze, o kateri jih je obvestila humanitarna organizacija. Dodali so, da so za pojasnila zaprosili izraelsko veleposlaništvo, varnostne sile in vojsko, poroča AFP. Tudi britansko zunanje ministrstvo po poročanju britanskega BBC skuša izvedeti dodatne podrobnosti o smrti britanskega državljana.

lhp_K-YGspE

xgwS5QfJxFs

c3Ie5_-Ew-w

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.