Napaka v konstrukciji

Janko Lorenci je (ponovno) zapisal tako dobro, da je težko kaj dodati. A glede na to, da je v isti številki tudi udarni prispevek Marcela Štefančiča jr. z naslovom Omejimo bogate, bi vseeno dodal sledeče: naš glavni problem niso (tuji) superbogataši, pa čeprav še kako velja misel, ki jo je zapisal avtor prispevka, da ekstremno bogastvo hromi demokracijo.

A našo domačo demokracijo in razvoj hromijo tudi paradržavni SDH, Kapitalska družba in podobne inštitucije. Te namreč vzdržujejo pri moči upravljanja direktorje v družbah, kjer imajo politično moč. Zakaj? Zaradi lastnih interesov, ciljev. Zakaj so železnice odlagališče političnih kadrov? Zaradi lastnih interesov, ciljev. Kapitalska družba ima že desetletje enako vodstvo, donos za upokojence pa ne pokrije niti inflacije. Še bi lahko našteval.

Ne moremo usmerjati vetra, lahko pa prilagodimo jadra. Ja, naša jadra so problem. In tudi zato si velja še enkrat prebrati uvodnik Grege Repovža v isti številki. Zadnji odstavek nam kaže pot. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.