Podpiramo projekt JEK2 – drugo mnenje.

Dolenjski ekološki zavod Novo mesto, zanj izvršni in strokovni direktor Jože Povšič, je v torek, 21.05.2024, zavajal slovensko javnost. Zapisal je: »Slovenija v prihodnje potrebuje zanesljiv in zmogljiv vir električne energije ….«, kar seveda popolnoma drži, ne pove pa, za kakšno ceno in s kakšnimi posledicami, zame ravno ne, ker sem že globoko v tretjem življenjskem obdobju, za mojih sedem vnukov in vnukinj in pravnukinjo pa zagotovo zelo posledično in drago!! Povšič trdi: »Politični in strokovni konsenz glede nadaljnje rabe jedrske energije v Sloveniji je skoraj stoodstoten.« Slovenska politika (pokvarjena! – beri TEŠ 6) je seveda skoraj enotna pri podpori projektu JEK2, pa informirani vemo, zakaj in zaradi katerih razlogov. Verjetno enakih, ki vodijo Dolenjski ekološki zavod kot »krajevno zavedne« in »zainteresirane«, predvsem pa podložne energetskemu lobiju. Zakaj Povšič ne navaja nobene relevantne številke: finančni stroški gradnje 1600 MW jedrske elektrarne bi danes presegli 20 milijard evrov, ne upoštevajoč izgradnjo geološkega odlagališča smrtonosnih visoko radioaktivnih odpadkov, sešteto pa to pomeni stroškovno ceno elektrike iz drugega bloka JEK višjo od 170 EUR/MHW (danes je cena elektrike na evropski energetski borzi Hudex okrog 80 EUR/MHW). Kateri vladi in parlamentu, posebej pa zagovornikom gradnje JEK2, daje pravico odločati in obremenjevati moje naslednike z več kot 30 odstotkov bruto domačega proizvoda (skoraj dva letna proračuna države na prihodkovni strani, to je več kot 15 TEŠ 6 in več kot 20.000 evrov na zaposlenega!). Sledi pa pretnja, da bi po priključitvi na omrežje (predvidoma čez 15 let od prve lopate!) drugi blok JEK pri trenutnih cenah elektrike na evropskem trgu beležil izgubo okoli milijarde evrov na leto, ki bi se z leti povečevala.

Kdo ste energetski in krajevni veljaki, najbolj pa od ljudstva izvoljeni sedeči v parlamentu in ministrstvih, da sprejemate take velike odločitve in nam hočete naložiti referendumsko odločanje in posledice na naša ramena? Predvsem pa nehajte zavajati slovensko javnost z lažmi, ki jih narekujejo 30 let stari lastni interesi. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.