Intervju: Vladimir Prebilič

V intervjuju v Mladini dne 31.5.2024 je bil objavljen intervju z dr. Prebiličem z naslovom »Preprosto, Evropska zelena stranka je jasno prepoznala eno samo stranko v Sloveniji kot zeleno, in to je Vesna«, kar dokazljivo ni resnično, saj se tako odgovor, kot naslov nanašata na politične stranke v Sloveniji, čeprav je bilo vprašanje povezano zgolj s prihajajočimi Evropskimi volitvami.

Evropska Zelena stranka ima namreč dve članici iz Slovenije, pri čemer je edina polnopravna članica (full member) Stranka mladih – Zeleni Evrope in to že skoraj 20 let, drži pa, da je tudi stranka Vesna članica, vendar pridružena (associate member) in to manj kot leto dni. Ta podatek je javno dostopen in preverljiv na spletni strani Evropske zelene stranke: https://europeangreens.eu/our-member-parties/si/. Stranka mladih – Zeleni Evrope na teh Evropskih volitvah resda ne nastopa samostojno, ampak skupaj s stranko Zeleni Slovenije na način, da jo podpira in ima na listi svojega kandidata; aktivista in umetnika g. Renata Volkerja. Ta podatek je pomemben predvsem zaradi tega, ker bi si lahko bralke in bralci iz naslova in izjave dr. Prebiliča ustvarili napačno mnenje, da je v Sloveniji zgolj ena stranka, ki jo Evropska zelena stranka razume kot zeleno.

V samo vsebino intervjuja se na tem mestu ne želim spuščati, kakor se tudi ne želim spuščati v razloge, zakaj sta naslov in izjava zapisana tako, da sugerirata tistim, ki jim je zelena politika blizu, da imajo na izbiro zgolj eno stranko, saj ne bi bilo korektno ne do bralk in bralcev, niti do stranke Vesna.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.