STA

 |  Svet

Zelenski / »Rusija je uničila polovico ukrajinskih kapacitet za proizvodnjo elektrike«

Skupaj z nemškim kanclerjem Olafem Scholzem sta udeležence pozvala k pomoči Kijevu na področju zračne obrambe

Rusija je z napadi na infrastrukturo uničila polovico ukrajinskih kapacitet za proizvodnjo elektrike, je danes na uvodu mednarodne konference o obnovi Ukrajine v Berlinu dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Skupaj z nemškim kanclerjem Olafem Scholzem sta udeležence pozvala k pomoči Kijevu na področju zračne obrambe.

"Vse, ki ste danes tukaj, bi rad iskreno prosil: podprite našo pobudo za okrepitev ukrajinske zračne obrambe z vsem, kar je mogoče," je povedal kancler Nemčije, rekoč, da je najboljša obnova tista, ki je ni treba izvesti.

Berlin je Kijevu na področju zračne obrambe doslej pomagal s tremi sistemi ameriške izdelave patriot.

Tudi Zelenski je v svojem nagovoru poudaril pomen zračne obrambe, pri tem pa izpostavil, da je Rusija z nenehnimi napadi uničila polovico ukrajinskih kapacitet za proizvodnjo elektrike.

Konflikt v Ukrajini se po Scholzevih besedah ne bo končal z rusko vojaško zmago, niti z vsiljenim mirom. Nemški voditelj pa je ob tem ruskega predsednika Vladimirja Putina še enkrat pozval, naj ustavi vojno, ki traja od februarja 2022.

Današnja konferenca, ki se je udeležuje okoli 2000 delegatov iz 60 držav, ni namenjena zbiranju sredstev za obnovo, pač pa povezovanju politike, gospodarstva in civilne družbe za naložbe v Ukrajino.

Svetovna banka je februarja ceno povojne obnove Ukrajine ocenila v višini 486 milijard dolarjev v obdobju desetih let.

_r6KD3zrd3k

fBFs05fnd6Y

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.