STA

 |  Svet

Izrael bi okrepil naselbine na Zahodnem bregu

Izraelski vojni kabinet je razpravljal o ukrepih za krepitev naselbin na zasedenem Zahodnem bregu kot odziv na nova priznanja Palestine in dejanja Palestinske uprave v mednarodnih organizacijah

Izraelski vojni kabinet je razpravljal o ukrepih za krepitev naselbin na zasedenem Zahodnem bregu kot odziv na nova priznanja Palestine in dejanja Palestinske uprave v mednarodnih organizacijah, je v nedeljo sporočil urad premierja Benjamina Netanjahuja. Od aprila letos je Palestino priznalo osem novih držav, vključno s Slovenijo.

Netanjahujev urad je na omrežju X zapisal, da so ministri razpravljali o "korakih za krepitev naselbin" v Judeji in Samariji, kot Izrael imenuje Zahodni breg. O predlaganih spremembah naj bi glasovali na naslednji seji kabineta.

Po pojasnilih premierjevega urada so razprave potekale v odziv na nove države, ki so od 7. oktobra priznale Palestino, in na "ukrepe Palestinske uprave proti Izraelu v mednarodnih telesih".

Od aprila letos je Palestino priznalo osem novih držav: Barbados, Jamajka, Trinidad in Tobago, Bahami, Irska, Norveška, Španija in 4. junija še Slovenija.

Izrael Zahodni breg, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, okupira od leta 1967 dalje. V nasprotju z mednarodnim pravom tam gradijo izraelske naselbine, v katerih živi okoli že 700.000 ljudi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.