Uredništvo

 |  Politika

»S predsednico ne potujem veliko po svetu, letos sem bil le na eni od njenih osmih poti«

Spremljevalec predsednice republike Aleš Musar je spregovoril za posebno poletno številko Mladine INTERVJU 2024

Spremljevalec predsednice republike Aleš Musar je spregovoril za posebno poletno številko Mladine INTERVJU 2024

Spremljevalec predsednice republike Aleš Musar je spregovoril za posebno poletno številko Mladine INTERVJU 2024
© Luka Dakskobler

Aleš Musar (1965) je vlogo soproga predsednice republike vzel z vso odgovornostjo. Ni tedna, ko ne bi sodeloval pri kakšnem dogodku. Čeprav je kemik po izobrazbi, ga zanima predvsem umetnost, arhitektura, in tudi drugi domači dosežki. Uradno je pri predsednici pristojen za promocijo slovenske kulturne dediščine. Pri tem je res s srcem, ko smo ga obiskali v predsedniški palači, nam je opisal ter razkazal umetnine in druge artefakte iz slovenske zgodovine, za katere skrbi. Lahko mu sicer očitamo, da si vse to lahko privošči, saj je kot bivši menedžer skladov s tveganimi naložbami postal milijonar. Ampak z milijonarji je tudi tako: so takšni, ki imajo svoje bogastvo le zase, nekje v Švici, in takšni, ki poskušajo nekaj od tega družbi vrniti. Slednjim je pol oproščeno.

V pogovoru za Mladino je med drugim spregovoril o nalogah, ki jih opravlja kot partner predsednice, o zanimanju za zgodovino ter o tem, zakaj ni želel biti raziskovalec. Intervju z njim je za posebno številko Mladine (INTERVJU 2024) pripravil Borut Mekina.

Aleš Musar je v pogovoru  za Mladino med drugim spregovoril o tem, da pri obiskih obstajata glavni in spremljevalni program: "S predsednico sicer ne potujem veliko po svetu, letos sem bil le na eni od njenih osmih poti. Ampak da, kamorkoli grem in kakršnakoli je tema, vedno se pripravim. Uradne poti so zelo kratke in do minute natančno organizirane, na teh potovanjih ni veliko časa za improvizacijo. V tistem delu uradnega obiska, v katerem poteka spremljevalni program in ki navadno traja le nekaj ur, se običajno gostitelji zelo potrudijo, da pokažejo nekaj, kar zanima tistega, ki pride."

"Ko Slovenijo obiščejo soproge ali soprogi predsednikov drugih držav, sem na primer jaz tisti, ki skupaj s protokolom ugotovi, kaj je najprimernejši spremljevalni program," je še dodal.

"Ne vidim razloga, da bi karierna odločitev, ki jo kdo sprejme pri 18 letih, bila nekaj, česar se moraš držati vse življenje. Sam sem dvakrat popolnoma spremenil pot."

Aleš Musar,
spremljevalec predsednice republike

15 novih poglobljenih intervjujev

Tokrat si boste lahko prebrali 15 poglobljenih pogovorov, med njimi s predsednico Državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, podjetnikom in soprogom predsednice republike Alešem Musarjem, zaščitnico živali in naravovarstvenico Nevenko Rojšek Lukič, poveljnikom civilne zaščite Srečkom Šestanom, naravovarstvenico Andrejo Slameršek, županom mesta Celje Matije Kovačem, režiserko Tjašo Črnigoj, kirurgom Urošem Ahčanom, glasbenikom Vladom Kreslinom, filmsko zvezdo Špelo Rozin, sadjarjem Boštjanom Kozoletom, vizualno umetnico Heleno Tahir, pisateljem Édouardom Louisom, režiserjem Dinom Mustafićem in fotografom Matjažem Tančičem.

Posebna poletna številka je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini (NAROČITE TUKAJ). Priskrbite si svoj izvod!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.