Ivan Ilovar

 |  Mladina 10  |  Konzum

Ribogojnica in izletniški turizem Marolt, Zgornja Besnica

V postrvjem kombinatu

prekajena postrv

prekajena postrv
foto: Pastirica

Če se iz Ljubljane odpeljete po Litijski cesti, pridete slejkoprej do Zgornje Besnice, seveda je možen tudi dostop z litijske strani, z Janč, od Podgradu ...

Specialitete: prekajene in v globokem olju ocvrte postrvi, nedeljske pečenke.

Vina: odprt chardonnay in cvičk, najde pa se tudi kaka flaška penine. Za žganjeljube poskrbijo hruškovi, zeliščni, medeni in orehovi eliksirji.

Postrvji menu nas je stal nekaj čez 15 € po osebi.

 Če se samo spomnimo, kakšen kulturni šok so doživeli vsi močvirniki, ki se ukvarjajo s priljubljenim nedeljskim športom, namreč obiskovanjem ustanov, ki cvrejo postrvi tam okoli Zbiljskega jezera, ko se je na jedilnem listu, spočetka obsegajočem le ribo in kruh, pojavila tudi krompirjeva solata! No, v Zgornji Besnici, kjer so istotako začeli z osnovno, poletnim temperaturam ter vzdušju prilagojeno ponudbo, a imeli za povrh vedno dovolj zlatovčič in amerikank v svojih bazenih, so šli korak dlje. Namesto da bi čakali na s soncem obsijane dni, se lahko gostje Maroltovih tudi pozimi odteščajo s postrvmi v obsežni, z značilnim vonjem prepojeni brunarici, za povrh pa lahko tudi izbirajo. Izbira resda ni prevelika, a zadostna, in če bi bil Ilovarjev sekstet potešen že z v jedilnem listu zapisano črko, bi si ukrojil spodoben nedeljski scenosled. Tako pa bi hlebec »po receptu naše babice« pečenega kruha, ko bi vsaj približno ustrezal pojmu, vsak tretji obiskovalec odnesel domov in ga ne bi bilo treba oglaševati z okrog in okrog brunarice nalepljenimi pamfletki. Tako pa tu kuhajo govejo juho iz kock in čisto neizrazito gobovo iz prežganja, nudijo hudo zakrompirjeno blitvo za prilogo in namesto friganih kalamarov kuhano gumo. Po drugi strani je osnovno, postrv, ki jo z mero prekajujejo sami ter ocvrti, v koruznem zdrobu povaljani primerki, ki si jih lahko omislite porcijsko (po dve mali), v komadu ali kot filet, povsem na mestu. In se lahko preživi tudi ob kakem kosu okusne svinjske pečenke, domačem motovilcu, morda dvakrat predebelem, a za tovrsten žanr kuharije kar uspelem čipsu, ob kremšniti. Čeprav se je ribogojnica ob Besnici izkazala s podjetnostjo in žanje tudi uspeh na svojem področju, pa je njena nadgradnja preprostega pečenjarskega izročila prejkone vprašljiva in menda najdejo katerega od vzrokov tudi tisti dan odsotni šefi, ki so po vsem sodeč zadovoljni z izkazanim avtomatizmom. Bi primaknili vsaj polič malvazije ali pitnega belega, da si odposlanec črnogorskega dvora spočije dvanajsternik?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: