Ivan Ilovar

21. 6. 2011  |  Mladina 3  |  Konzum

Turistična kmetija Šeruga, Sela pri Ratežu

Na koncentratu

  • ocena: 5 / 5

narezek

narezek
foto: Kislarepa

V Otočcu odvijte proti Ratežu in se takoj po prečenju Krke napotite desno, v vasi pa poiščite smerokaz kmetije; do Sel pa seveda lahko pridete tudi s ceste med Šentjernejem in Novim mestom, Šeruge pa najraje kuhajo po naročilu na številko 07 334 69 00.

Specialitete:

domač kruh, smetana, skuta in suhe mesnine, koncentrirana telečja obara in polnovredna gobova juha, pečenke in postrvi, občasno zajci, kozlički, piščanci in koline, ne nazadnje pa vrsta zelenjavnih jedi in prikuh, s katerimi sitijo vegetarijance in vegane.

Vina:

domače belo in cvičk. Žganjeljubom bodo peli sadjevec, hruškovec, borovničevec in zeliščni liker, abstinenti pa bodo utapljali žalost v prvovrstnem jabolčnem soku.

Plavanje nas je stalo manj od 20 € na osebo.

Pri Šerugah smo bili na preverbi še v časih, ko je rubrika Konzum izhajala opremljena s črnobelimi fotografijami, a smo iz domačije ob potoku, ki se kmalu izlije v Krko, odnesli le par zagat in ne ravno pohvalnih vtisov. Še največ se jih je zataknilo ob pristopu kmetije, ki se sedaj ponaša z uvrstitvijo v evropski program Hiše s tradicijo, in menili smo, da Šeruge sicer ne kažejo gostinske žilice, a imajo potencial. Ki se je, vse tako kaže, udejanjil v celoviti ponudbi. Kdor bo pri njih, beroč načela združenja, iskal slogovno uglašeno arhitekturo in interier, domačnost in celo "pridih romantike", mu v idiličnem senčnem dolu s postrvmi, ki švigajo v koritu pred domačijo in govedom ter drobnico, ki se pase naokoli, ne bo treba več kot dvakrat zaškrtati z zobmi zaradi kakega schwarzwaldskega momenta.

Kadar ni vreme za posedanje pod kostanjem in kadar nimajo polne pristave turistov, strežejo Šeruge gostom ob krušni peči v jedilnici, kjer ne najdeš ene same šparovne žarnice, decimetra neumestnega laka za pohištvo ali nepotrebne krancljarije, le pražnje, z lanenim prtom pogrnjeno mizo, na njej pa vrsto dobrot. Ilovarjev kvintet se je sicer zelo trudil, da bi s skupnimi silami priložil ugovor Šerugini kuhinji, a lahko bi le pristavili, da bi veljalo endemično, s krvjo polnjeno tlačenko posoliti in spremiti s čebulo, da je črn kruh kazal znamenja sprijemanja in da bi krhko testo pite ohranilo skorjico, ko se čezenj v skladu z novimi dietnimi smernicami ne bi pocedilo toliko jabolk. Sicer pa lahko Šeruge, ki poleg krasnega pršuta, pancete in mesnate kuhane klobase sami od sebe priložijo vložen tetovec in sladek ajvar, presunejo s pravim izvlečkom, koncentratom okusa po teletini, ki veje iz njihove obare, navdušijo s polno gobovo juho in ne popustijo niti pri sočnih postrveh, svinjskih rebrih, ki jih začinijo s stroki česna, in teletini, ki jo prekrivajo s sirom in smetano in gratinirajo do končne jakosti. Diskretno z začimbami, s posluhom za okus, podčrtano z lahkotnim cvičkom in cvetoberom žganjic.

Predvsem pa - v družbi zelenjavnih prikuh, krompirjevih ocvrtkov, rumenega korenja, kolerabe, zloženk, štrukljev, menda na vodi od šunke kuhane in z jajcem zgoščene ajdove kaše ter solate s ščurkovcem z vrta, zaradi katerih morajo biti tudi mesojedi le zadovoljni, da k Šerugi redno zahajajo vegetarijanci in celo vegani, ki so zaradi odpovedi maslu prikrajšani za veliko tukajšnjih dobrot in akcentov. Bio gor ali dol, mi smo za.