Ivan Ilovar

21. 6. 2011  |  Mladina 44  |  Konzum

Kmetija odprtih vrat Na kurenu, Kuren nad Vrhniko

Na vrhunski krači

  • ocena: 5 / 5

 

zadovoljivi gost

zadovoljivi gost
foto: Rudi Jazbec

 

V Vrhniki zavijte proti Ulovki, potem bo šlo kar samo po ovinkih vse do Kurena. Na Kurenu pečejo krače samo konec tedna, ob petkih od dveh popoldan do enajstih zvečer, ob sobotah od enih popoldan do polnoči in ob nedeljah od poldneva do sedmih zvečer. Zagotovite si prostor pod kurenskim soncem na 041 350 670 vsaj teden pred odpravo.

Specialitete:

špinača Jamie, pita pinjoli, goveja juha, občasno siciljanska buffala, sezonsko jurčki, vedno pečenke iz krušne peči, krače, jagenjčki in odojki, jabolčni štrudel.

Vino:

sivi pinot in cabernet franc inženirja Prinčiča iz Brd, prav fejst cvičk iz Podbočja. Žganjeljubi se bodo strinjali glede žajbljevca in borovničevca, težko da tudi s pomanjkanjem karakterja vilijamovke in rutice.

Neverjetno, ampak za podaljšano kosilo na Kurenu smo odšteli manj od 4.500 SIT na osebo.

V drugo na Kuren smo se Ilovarjevi odpravljali celo večnost, saj je domačija vrh griča nad domačo kotlino ob koncih tedna redno bukirana in prebukirana in se lahko zmeniš za obed le, če pokličeš par dni ali, bolje, teden vnaprej. Vzroka za tolikšno obljudenost ni težko ugotoviti in se poleg očitnih odgovorov - poleti draž z mero urejenega vrta, pozimi kapaciteta notranje obedovalnice - skriva v kakovosti ponujene košte in vina, s katerim prekašajo tudi izkušenejše gostince.

Čeravno se je Ilovarjevemu kvintetu zdelo, da na Kurenu, kjer že leta pilijo značilni scenosled, težko naletimo na presenečenje, nas je vrgla s stola že iz bivoljega mleka narejena mozzarella, ki je žlahtila caprese in je plod slovensko-siciljanskega prijateljstva, pa tudi sirnici podobna pita pinjoli, ob kateri servirajo doma narejen pesto, solata iz presne špinače s popečenami pinjolami in predložena salama so hitro izginile izpred požiralnika.

Na Kurenu kuhajo zmagovalno, polno in skozi debelo sito precejeno govejo juho, gobovo, tokrat samo iz lisičk, pa gostijo z ribanim krompirjem, ampak s paradno disciplino, zapekanjem krač in krompirja v krušni peči, so zadeli žebljico na glavico, pustimo konvektomat, pustimo pogrevane ali ure in ure vzdrževane različice. Morda bi veljalo omeniti, da je mojster Jazbec sam snedel skledo solate in spil preostanek, morda bi bilo treba poudariti, da po Kurenu, če ti postrežejo "vsakega po malem", ne pokajo šivi in ne trpi spanec in da sodi njihov iz jabolk in skute zdevani štrudel med dosežke. Je li mogoče, da se lahko tokratni seštevek meri s tistim izped petih let?