Ivan Ilovar

 |  Mladina 40  |  Konzum

Turistična kmetija Štefanić, Štefanići nad Motovunom

Mirno

  • ocena: 4 / 5

zmagovalni kolač

zmagovalni kolač
foto: Pastirica

Proti Štefanićem zavijete z lokalne ceste med Motovunom in Pazinom, v pomoč Vam bodo označbe kmetije in njihov telefon, 00385 52 689 026, kjer se boste tudi domenili glede časa obiska ter dolžine in vsebnosti scenosleda.

Specialitete:

domač kruh in na roko rezan pršut, bobići, jote in druge mineštre, pašta, posebej frkanci, lastne proizvodnje, svinje in perjad iz štale, zelenjava iz vrta, sadje iz sadovnjaka, kozlički in jagenjčki od soseda, v sezoni tudi tartufi in koline.

Vina:

znosna malvazija in kaj redek teran. Okus si utegnete popraviti s slivovko, hruškovim žganjem ali malenkost oslajeno travarico.

Štefanićem smo lahkega srca odšteli (preračunano) okoli 5.500 SIT na osebo.

Resda je slow food postalo že zelo skurbano geslo, ki ga redkokdo od ponudnikov razume in katerega se jih še manj drži, predvsem tistega, najbolj zoprnega mesta, kjer govori o cenovni dostopnosti, ampak Ilovarjev ata je pošteno pobuljil, ko je pobrskal po internetni strani, ki jo je našel v pošti. Končno - turistična kmetija, ki zna predstaviti, kaj nudi, namesto da izkazuje svojo domišljijo z nič povednimi puhlicami, "domačimi jedmi", "lokalnimi specialitetami" in podobnim balastom. Kdor se je popasel na strani Štefaničev, si mora pač misliti, da ga bodo v kmetiji nad dolino Mirne zasuli z domačimi pridelki, sezonskim sadjem in zelenjavo, da se bo lahko predal polaganom blagovanju, okušal nove recepture in bogatil poznavanje istrskega narečja, medtem ko mu bo pelo primerno vino. No. Glede domačih pridelkov in primernega tempa strežbe bo vse držalo, a na prvo prepreko, ki je branila, da sline potečejo v vsem obilju, je ata Ilovar naletel že, ko je pred pol leta zavrtel številko Štefanićev. Kaj? Polna hiša gostov, na netu razgrnjeni slow scenosled, pa jutri ne moremo dobiti drugega od golaža in tartufov in morebiti še česa? Ker pa imamo pri Konzumu potrpljenje z gostinci in še večje s turističnimi kmetijami, smo navsezadnje prišli do konsenza in verodostojnih izsledkov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: