Ivan Ilovar

21. 6. 2011  |  Mladina 29  |  Konzum

Vinoteka Bizeljsko, Stara vas

Pred repnico

  • ocena: 3 / 5

jagenjček

jagenjček
foto: Pastirica

Peljite se od Brežic proti Bizeljskem in težko boste spregledali Vinoteko. V Vinoteki pečejo mesovje od desetih dopoldne do enih zjutraj, ob torkih pa iščejo nove tekočine. Telefon: 07 45 20 103.

Specialitete:

pečeno mesovje, tudi divjačina in jagenjčki in biftki, gibanica.

Vina:

pest odprtih vin in polna repnica buteljk okoliških vinarjev s poudarkom na modri frankinji. Vilijamovka z umetnim ekstraktom.

V Vinoteki smo se nadiskutirali za okoli 8.000 SIT na osebo.

 

V Vinoteko, kjer smo si Ilovarjevi že osladili žrelo s kupico sladkega po eni odprav k Šekoranji, nas je prignala sla po mesovju, s katerim se je mastila Konzumova izvidnica. Mesovje, že že. Ker je Bizeljsko po vsem sodeč izvoljeni teritorij za mesojedce, je Ilovarjev kvartet vzdihoval zaradi juhice, ki se je pocedila iz notri rožnatega biftka, v globoki koncentraciji grizljal skorjico vrh jagenjčkovih zarebrnic in bil zadovoljen tudi z drugje pogosto sila problematično košto, kot sta žrebičkov ramstek in jelenova pljučna. Ker smo vajeni hujšega, bi z izjemo pršuta mirno prebavili tudi sušeni asortiman Vinotekinega mesarja, budjolo, špeh, salamo in pašteto, z užitkom posrebali govejo in treh vrst gniloživk polno gobovo juho.

Nekje pa se je vseeno zataknilo in najprej je kolcnil kar ata osebno. Prav, domovini, posebej nobel oštarijam, ne manjka inventivnosti pri predelavah najobičajnejše, pardon, francoske čebulne juhe, ampak Vinotekina verzija s sušeno čebulo je definitivno novum. V podkrepitev domneve, da v Vinoteki radi segajo po industrijsko izdelanih aditivih, pa je bila tudi alergična reakcija zapisnikarice, ki je že po prvem grižljaju sicer čisto dostojnih, doma valjanih njokov z jurčki zardela in se jela grabiti za grlo: "Vegeta!" Vegeta, no, začinka ali kaj, je presolila tudi rezance z divjačinsko omako in skupaj s krasno, prekmurski na las podobno gibanico, ki je niso pogrevali in smo jo skupaj s štrudljem pospravili za finale, pomagala zaokrožiti vtis.

Vinoteka, ki premore tudi miniaturno repnico in v njenem hladu hrani cvetober buteljk, vključno z užitkoma posrebano, polno modro frankinjo Petana iz Sromelj, je kvartir, kjer lahko mimo lokalne navezanosti na špricer pokusiš in upleniš kako buteljko in kjer lahko poješ slasten kos mesa, če bi rada s kuharskimi umetnijami podkrepila visoko zastavljeni remont, pa ji predstoji racija po kuhinjskih policah. No. Dovolj za neobvezen postanek? Svetujemo uvodnik pri streljaj oddaljenemu Isteniču in ne ustrašite se imena breskovega No.1 Cuvee Speciale.