Ivan Ilovar

22. 6. 2011  |  Mladina 24  |  Konzum

Gostilna Pri lipi, Maribor

Na štajerski piški

  • ocena: 3 / 5

piška

piška
foto: Igor Škafar

patriotski aperativ

patriotski aperativ
foto: Igor Škafar

Sledite znakom proti pohorski vzpenjači in sigurno najdete Lipo. Pri lipi pohajo piške od devetih zjutraj do desetih zvečer, ob nedeljah in ponedeljkih pa betonirajo lipo. Telefon: 02 613 17 33.

Specialitete:

piščančja in telečja obara, pohane in pečene piške, sveža solata, gibanice in štrudli, sezonske koline.

Vina:

 odprt renski rizling, tudi za špricer, cviček, refošk in pest buteljk. Domača slivovka iz Pleterja.

Pri lipi smo prebavili za okoli 6.000 SIT na osebo.

V staroslavno mariborsko gostilno, ki se je ugnezdila pod štiristoletno, sedaj že lepo zazidano lipo, okoli nje pa razprostrla prisrčen vrt, je Ilovarjev trio prišel med tednom, saj naj bi bila Lipa štajerska različica oštarije, kamor zahajajo meščani na južino, juho, pečenko, pohano pišk, solato pa mir. In glede pohane piške, ki je Lipina specialiteta, bi se pogojno strinjali, čeravno smo jo, ne da bi izrazili željo, dobili na mizo brez odločilne kožice.

Drugo je, kaj bi menili o Lipinem hudem tempu, prilagojenem neverjetno hitrim jedcem, ki tjakaj zahajajo skoro izključno na, uganili ste, pohano piško in kak krompir, tretje, kaj govori Lipina izvedba vsem znanih jedi.

Tja, tudi ata Ilovar, kateremu službene obveznosti in tlak ne dovolijo podrobnejše posvetitve tunkoslovstvu, je že jedel veliko bolj prepričljivejše klobase iz tunke in manj slan kibelflajš. Čeravno se je močnim jetrnim cmočkom v goveji juhi pritaknil kisel priokus, so Lipine juhe, tudi ne preveč zgoščena in več vrst bogata gobova ter pravi obliž za želodec, kokošja obara, šle veliko laže v nadaljnjo predelavo, se je zataknilo pri glavnih jedeh. Deloma zato, ker pri Lipi odmerjajo drvarske porcije - ne dva, trije kosi pečenke, poln krožnik jetrc - deloma pa, ker so se polnjena telečja prsa presušila od časa izgotovitve in ker je bilo treba sicer lepo očebuljena telečja jetrca gristi in ne sesati, kakor velja v boljših mestnih oštarijah.

Pri lipi ne morejo fascinirati niti s praženim krompirjem, kvečjemu s kondicijo svoje berivke in prvovrstnim bučnim oljem, in kakor je človek vesel skute v njihovi gibanici in ne presladkih borovnic v njihovem štrudlu, nekatere izmed njih še vedno pogrevajo v mikrovalovki. Bi vsaj pogledali na etiketo in refošk hranili na več od pet stopinj celzija?