Ivan Ilovar

 |  Mladina 21  |  Konzum

Gostišče Ražman, Gračišče

Pri picopeku

  • ocena: 4 / 5

 

 

žganjice

žganjice
foto: Rudi Jazbec

 

 

 

Peljite se od Črnega Kala proti Buzetu in na poti boste naleteli na Gračišče, Ražman stoji nasproti spomenika padlim borcem. Pri Ražmanu pečejo pizze od devetih zjutraj do desetih zvečer, ob ponedeljkih pa streljajo merjasce. Telefon: 05 657 1222.

Specialitete:

domače olivno olje, kruh in pršut, sezonski divji šparglji in jurčki, v juhah ali frtaljah, njoki s srnjakovim golažem, biftki in steaki in kozlički, solata iz vrta, gratinirane palačinke.

Vina:

domača malvazija in refošk, buteljke koprskega kombinata in skrite rezerve. Žganjice lastne kuhe, še zmerna grappa, uležan smrekovec, fejst brinjevec, udarni encijan.

Obisk pri Ražmanu nas je stal okoli 8.000 SIT na osebo.

Pri Ražmanu smo Ilovarjevi že spraševali za pot do bolje skritih vasi istrskega zaledja, a si nikoli nismo predstavljali, da se za z izveski okrancljano fasado počne kaj drugega, kakor da se pečejo pizze. Resnično, pri Ražmanu se še vedno pretežno pečejo pizze, a na jedilnem listu je zaslediti tudi nemalo drugih, prej regionalnih kot internacionalnih specialitet. Mednje sodi zrel, na roko rezan istrski pršut in krasno olivno olje lastne pridelave, na krožniku z narezkom se znajde kak verodostojen kos sira, v juhi ali v slastni fritaji pa divji šparglji, katerim je ravno sezona. Pri Ražmanu imajo dobro osnovo z govejo juho, obvladajo tako golaž kot trdoto njokov, ne besnijo s smetanami in za tartufe v opombah jedilnega lista razložijo, da so pač črne sorte. Ki se še kar obnesejo v doma narejenih žlikrofih oziroma raviolih.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: