Ivan Ilovar

22. 6. 2011  |  Mladina 3  |  Konzum

Gostilna Dobnikar, Topol

Na kivi kolinah

  • ocena: 2 / 5

kivi koline

kivi koline
foto: Rudi Jazbec

 

 

pročelje

pročelje
foto: Rudi Jazbec

 

Pripešačite proti Katarini s katerikoli strani, ni dvoma, da zlahka najdete Dobnikarja. Pri Dobnikarju režejo kivije od enajstih dopoldne do devetih zvečer, ob sobotah in nedeljah začnejo že ob osmih zjutraj, ob četrtkih pa jemljejo zalet pred vikendom. Telefon: 01 361 29 1001.

Specialitete:

kranjska klobasa z zeljem, kuhana vratina, pečenke.

Vina:

Cvelbarjev cvičk, sicer refošk in cabernet naših kombinatov. Za žganjeljube se bo našel kakšen sadjevec.

Za špas pri Dobnikarju smo odšteli okoli 6.000 SIT na osebo.

Pri Dobnikarju so se nekateri člani Ilovarjevega kvarteta nalezli prvih pivskih omotic še na turah s starši, a bilo je zdavnaj in na Katarini se je klima spremenila, pa ne samo zaradi elektronsko krmiljenih vrat, ki spuščajo ljubljanske planince na toplo. Ker je povpraševanje, še posebej konec tedna, veliko, in nuja ustreči vsem nič manjša, Dobnikarju niti ne bi zamerili brezosebne strežbe, saj vendar ne gre, da se navežeš na vsako stranko. Da se le na krožnikih znajde kaj domačega, da pogreje od športanja zlakotnjena usta. A kot vse kaže, so pri Dobnikarju vzeli geslo domače precej na okobal in so prejkone zadovoljni s profitom, ki ga kaže blagajna.

Domač je kajpak tudi, resda ne kupljen, temveč v domačem avtomatu izgotovljen kruh, zaradi čigar sprijetosti, poca, bi bilo nujno še enkrat prebrati navodila, in če to, kar nam je bilo predstavljeno kot suha klobasa, res ustreza imenu, so Ilovarjevi doslej nabadali le riservo in arhivo.

No. Kvartet se je konec koncev strinjal, da si Dobnikar zasluži obisk, najbolje malico, zaradi dostojne kranjske klobase z zeljem. Vendar pa lahko njegove juhe v najboljšem primeru spomnijo na osnovno šolo - jota pa na, ježeš, segedin - in niti koline, nekdaj paradni konj oštarije, ne ustrezajo. Karvavica, kot ji pravijo v jedilnem listu, bo sploh posebne, bolj anemične sorte, in če bi na kmetih pričakovali vsaj približno kislo repo ali rahle žgance, tega na Katarini ne dobite.

Morda se potolažite s pohanjem, s piško ali bikovimi jajci, morda z juhico zalitim praženim krompirjem, morda ujagate kako telečjo pečenko ob uri, ko še ni preslana, na sladice pa bolje, da pozabite. Dobro, ajdova omleta lahko pomeni tudi zagoltni biskvit, ampak, odkod, mar s posebej izbrano marmelado, ima reč tako izrazito tutti-fruttti aromo, kako narediš, da se sprijema tudi pehtranova potica? Male skrivnosti.