Erik Valenčič

 |  Mladina 28  |  Svet

Zapuščanje Pakistana?

Ne, prej njegovo discipliniranje

Po uboju Osame bin Ladna, čigar smrt so Američani oznanili 2. maja, se je že tako skrhan most zavezništva med ZDA in Pakistanom začel rušiti in kos za kosom padati v vodo. Vlada v Islamabadu je že konec istega meseca zahtevala odhod dela ameriških vojakov (šlo je v glavnem za inštruktorje pakistanskih sil) in niti prihod ameriške državne sekretarke Hillary Clinton v Pakistan ni spremenil te odločitve. Potem ko tudi junija ni bilo nobenih premikov v smeri izboljšanja odnosov med državama, so začeli padati nizki udarci. Poveljnik ameriške vojske, admiral Mike Mullen, je 8. julija obtožil pakistansko vlado, da je naročila umor novinarja Salema Šahzada. V Islamabadu so njegove obtožbe takoj ogorčeno zavrnili. A človek se tu znajde v precejšnji dilemi, ker ne ve, kateri strani bi manj verjel. Toda v vsakem primeru se zdi nekoliko neobičajno, da ameriška vojska, sama vpletena v številne poboje pakistanskih civilistov, opozarja na nenavadno smrt nekega novinarja. Dva dni kasneje so odnosi padli na najnižjo točko dotlej. Iz Washingtona so namreč sporočili, da Pakistanu do nadaljnjega ukinjajo 800 milijonov dolarjev vojaške pomoči (letna pomoč Amerike je do sedaj znašala okrog dve milijardi dolarjev).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.