Urša Marn

 |  Mladina 28  |  Družba

Kdo naj izvaja lepotne operacije?

Med pohlepom in varnostjo pacientov

© Arhiv Mladine

V Sloveniji se je v zadnjih letih po zgledu Hrvaške razširila razvada, da estetske posege in operacije poleg zdravnikov, ki imajo licenco iz plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, izvajajo tudi zdravniki drugih specializacij, od abdominalnih kirurgov, travmatologov, urologov, maksilofacialnih kirurgov do kirurgov za zadnje črevo. Posledica tega je vse več slabo izvedenih estetskih posegov, napake pa nato odpravljajo plastični kirurgi. »Reševanje zmazkov, kakršne včasih dobivamo v ambulanto, je veliko dražje kot osnovna operacija,« pravi plastični kirurg mag. Franc Planinšek. Pri Zdravniški zbornici Slovenije so zato izdali zloženko, v kateri pacientom svetujejo, kako izbrati kirurga za estetske posege in operacije. Ta naj bi imel licenco iz plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije. Namen zloženke, ki je nastala po angleški predlogi, je preprečevanje čedalje večjega števila neustrezno in nestrokovno obravnavanih pacientov ter t. i. estetskega turizma. Vendar zloženka pri nekaterih kirurgih ni naletela na dober odziv. Tako je doc. dr. Boštjan Mlakar, specialist abdominalne kirurgije, ki estetske posege opravlja v zasebnem kirurškem centru Zdrav splet, v pismu predsedniku Združenja kirurgov Slovenije prim. Miranu Remsu zapisal, da je zloženka eden od poskusov »monopolizacije estetskih posegov in operacij, ki se v zadnjem času izvajajo s strani vrha plastičnih kirurgov«. Mlakar trdi, da se na ministrstvu za zdravje izvaja »lobiranje za spremembo zakonodaje, ki bi vsem zdravnikov, ki niso plastični kirurgi, prepovedala opravljanje estetskih posegov in operacij«, in da gre v ozadju »izključno za komercialni interes, pri katerem se ne izbira sredstev za diskreditacijo vseh kolegov kirurških in nekirurških strok, ki se ukvarjamo z estetskimi posegi in operacijami«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.