Erik Valenčič

 |  Mladina 28  |  Svet

Rojstvo sredi kaosa

Po karnevalski proslavi ob razglasitvi neodvisnosti Južnega Sudana so se oglasili bobni vojne. Že takoj naslednji dan.

Z volišč na frontno črto. Začetno slavje Južnih Sudancev ob referendumu o neodvisnosti. Džuba, 9. januarja 2011

Z volišč na frontno črto. Začetno slavje Južnih Sudancev ob referendumu o neodvisnosti. Džuba, 9. januarja 2011
© Erik Valenčič

V Džubi, prestolnici najnovejše države na svetu, je v soboto vladalo slavnostno oziroma že kar karnevalsko razpoloženje, ko so se pisane reke ljudi stekale na glavni Trg svobode, kjer je na 30-metrskem drogu zaplapolala slikovita zastava Južnega Sudana. Osrednje proslave ob uradni razglasitvi neodvisnosti, na kateri je slovesno prisegel predsednik Salva Kir in podpisal ustavo, se je udeležila dolga vrsta afriških voditeljev in vidnejših predstavnikov mednarodne skupnosti, tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun. Tisti, ki se jim ni uspelo osebno udeležiti dogodka, so poslali pisne čestitke. Denimo ameriški predsednik Barack Obama, ki je med drugim zapisal: »Ponosen sem, da lahko razglasim, da ZDA priznavajo Južni Sudan za suvereno in neodvisno državo. Ponosna zastava danes vihra nad Džubo in zemljevid sveta je začrtan na novo. Ta simbola govorita o krvi in solzah, ki so bile prelite, o glasovnicah, ki so bile oddane, in o upanju, ki se je uresničilo za milijone ljudi.« Britanski premier David Cameron je v svoji čestitki poudaril, da je razglasitev neodvisnosti »zgodovinski dan za Južni Sudan in celotno Afriko«, »najtoplejše čestitke« pa sta poslala tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in njegov kitajski kolega Hu Jintao.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.