Borut Mekina

 |  Mladina 16

Virantova plačna alkimija

Po več kot šestih letih mučnega iskanja idealne plačne formule je rešitev vse dražja, javni uslužbenci pa že dodobra zastrupljeni

Zdravniki zaenkrat še ostajajo javni uslužbenci. Konrad Kuštrin, vodja zdravniškega sindikata (FIDES) po nočnih pogajanjih z ministrom Gregorjem Virantom, arhitektom sistema javnih plač za več kot 150 tisoč zaposlenih v javnem sektorju.

Zdravniki zaenkrat še ostajajo javni uslužbenci. Konrad Kuštrin, vodja zdravniškega sindikata (FIDES) po nočnih pogajanjih z ministrom Gregorjem Virantom, arhitektom sistema javnih plač za več kot 150 tisoč zaposlenih v javnem sektorju.
© Matej Leskovšek

V nadministrstvu za javno upravo, kot ga tu in tam imenujejo v administraciji, so na začetku poti postavili celo internetno stran, na kateri so seštevali prihranke za državni proračun, ki so jih nabrali s posameznim ukrepom. Za začetek so na primer policistom in zaposlenim v upravi za izvrševanje kazenskih sankcij ukinili 100-odstotno nadomestilo za prvih 30 dni v bolniški, s čimer so privarčevali 18 milijonov tolarjev letno, so objavili. O resničnem obsegu požrtvovalnosti priča tretji ukrep iz leta 2005 z naslovom »Zmanjšani stroški reprezentance v kabinetu ministra«, kjer so sporočili, da Virant in državni sekretar Roman Rep »večino svojih obveznosti opravita v poslovnih prostorih ministrstva, brez nepotrebnega blišča«. Skorajda vsi sestanki potekajo »zgolj ob vodi, soku in kavi«, poslovna kosila so izjemno redka, zato celoten kabinet za vse stroške reprezentance porabi zgolj 50 tisoč tolarjev mesečno ali okrog 1000 tolarjev na sestanek, s čimer državni proračun na leto oplemenitijo za 1,2 milijona tolarjev.
Sklenili bi lahko, da vlada v ministrstvu za javno upravo dovolj strogo delovno vzdušje za urejanje plač več kot 150 tisoč zaposlenim v državni upravi, šolah, zdravstvu, kulturi in občinah, ki se hranijo iz državnega ali občinskega proračuna. Za njihove plače gre namreč na leto več kot 3 milijarde evrov, zato se vsak spremenjeni odstotek, vsak pogajalski spodrsljaj, meri v milijonih. Minister Virant je poskrbel, da si z dosedanjo serijo ukrepov zaradi tako imenovanega zmanjševanja dohodkovnih nesorazmerij plače sam ni »popravil«, kvečjemu mu jo je zagodel finančni minister Andrej Bajuk z dohodninskim odpustkom za najbolje plačane, zaradi katerega ima sedaj Virant neto plačo, ki je na mesec za približno tristo evrov višja. Do funkcionarskih bruto plač pa je bil Virant špartanski, tako da je lahko tudi po njihovi reformi napovedal novo zmago za proračun. In sicer, kot se je enkrat pohvalil, v višini približno 1,7 milijona evrov na leto, kolikor naj bi se znižala letna masa za okrog 3000 funkcionarskih plač (brez sodniških). Na ministrstvu so ponovno nekaj privarčevali. A tedaj so veselje pokvarili sodniki, ki so imeli dovolj Virantove vzvišenosti ali asketskosti.

Krivi so: sodniki

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.