Deja Crnović

 |  Mladina 16

Solzica SDS za župana Jankovića

Boj proti podražitvi vrtcev ali politični napad na Jankovića?

Sporna stojnica sporne akcije zbiranja podpisov

Sporna stojnica sporne akcije zbiranja podpisov
© darja Bučar

Minuli teden je iniciativa Solzica v podporo staršem pred ljubljanskim magistratom začela zbirati podpise proti podražitvam ljubljanskih vrtcev. »Župan je nerazumno povišal cene vrtcev, zato bodo starši otrok v ljubljanskih vrtcih v aprilu prejeli tudi do 25 % višje položnice. Prizadeti starši smo se odločili temu upreti in izraziti svoj protest,« so protestniki zapisali na svoji spletni strani.
A za prizadetimi starši, ki podpise zbirajo dva meseca po sklepu ljubljanskega mestnega sveta, da cene vrtcev uskladi s samimi stroški, in v času, ko so starši prejeli prve položnice, stoji pobudnica iniciative Tanja Drobnič, svetnica SDS v četrtni skupnosti Center, in Društvo Ivana Cankarja, ki ga vodijo člani SDS. Župan Zoran Janković je tako prepričan, da gre za politično potezo: »Smo v predvolilnem času in peticija je očitno del SDS-ove predvolilne kampanje. Saj če bi mene vprašali, ali sem proti podražitvam vrtcev, bi se tudi sam strinjal.« Na društvu politično motiviranost zanikajo, pravijo, da akcijo sicer res podpira SDS, vendar pa bi v primeru, da bi šlo za politično akcijo, za to angažirali svoje mestne svetnike. Tako vsaj pojasnjuje Darja Bučar, tajnica omenjenega društva, ki je sicer zaposlena pri SDS.
Iniciativa je tako začela minuli teden pred mestno hišo na stojnici zbirati podpise, vendar se je stvar zapletla, ker tajnica društva ni dvignila pridobljenega dovoljenja. Tako so še isti dan mestni inšpektorji stojnico umaknili, društvo pa sedaj podpise zbira prek interneta in SMS-sporočil, razmišljajo pa tudi o tem, da bi jih začeli zbirati pred vrtci. Čeprav naj bi iniciativa svoje podpise Jankoviću predala že v torek, se to ni zgodilo. Zbiranje podpisov so podaljšali, Janković pa se je na tiskovni konferenci pošalil: »Bodo imeli pa SDS-ovci na naslednji seji mestnega sveta v ponedeljek odlično priložnost, da mi predajo iniciativo
Kdaj bodo akcijo končali v Društvu Ivana Cankarja še ne vedo, so pa do srede zbrali skoraj 2700 podpisov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.