Borut Mekina

 |  Mladina 17

Kmalu 20 let JBTZ

Pri praznovanju 20. obletnice procesa proti četverici država ne bo sodelovala

Lansko srečanje legendarne četverice (Ivan Borštner, Franci Zavrl, David Tasić in Janez Janša)

Lansko srečanje legendarne četverice (Ivan Borštner, Franci Zavrl, David Tasić in Janez Janša)
© Borut Peterlin

»Po izkušnjah s projektoma Plakatna afera in Pankrti bi rekel, da se tudi demokratizatorjem in osamosvojiteljem dogajajo titoidne skušnjave. V želji, da bi izpostavili sebe, jim skušnjavec narekuje, da bi koga, ki bi jim v zgodovinskem spominu lahko stal ob boku ali celo pred njim, raje pustili zgodovinski pozabi,« opisuje Jože Dežman, direktor Muzeja novejše zgodovine v Novi reviji svoje izkušnje pri organizaciji razstav, s katerimi smo se nedavno spomnili nekaterih pomembnih dogodkov, ki so pripomogli k osamosvojitvi in demokratizaciji.
Če se denimo intelektualni krogi okrog 57. številke Nove revije lahko kosajo s pomenom prvega punk koncerta za železno zaveso, pa obstaja neki dogodek, ki je zasenčil vse druge. To je proces proti četverici, ki je predvsem zaradi masovnega in raznolikega članstva v odboru za človekove pravice pomenil konec režima. Čez približno mesec dni bo minilo 20 let od teh dogodkov. Nekoč, ko je država leta 75 praznovala 30 let zmage nad fašizmom, smo v glavnem mestu dobili (bivši) Trg revolucije s spomenikom. Kaj se bo zgodilo letos? Iz kabineta vlade so nam odgovorili, da vladni odbor za proslave ob praznovanju 20. obletnice JBTZ ne bo sodeloval.
Vse kaže, da je politiko s pripravami na dogodek prehitel Franci Zavrl, ki namerava 20. obletnico aretacije četverice in ustanovitve odbora za varstvo človekovih pravic proslaviti na »civilnodružbeni« način, na katerem se bodo izognili grajenju kulta osebnosti in odpiranju spomenikov. Pomladne stranke se bodo morale odreči tudi monopolizaciji svojega imena, saj pod taktirko Zavrla nastaja virtualni muzej Slovenska pomlad www.slovenskapomlad.si, kjer se zbira zgodovinsko gradivo o vseh civilnih iniciativah v 80. letih. Dvajseta obletnica ustanovitve Odbora za varstvo človekovih pravic se bo 6. maja začela s fotografsko razstavo Toneta Stojka, četverica pa naj bi se konec maja srečala v nekdanjih zaporih, sedaj v hostlu Celica. Izšla bo še knjiga Igorja Omerze, Bojana Korsike, Bojana Finka in Igorja Bavčarja o delovanju Odbora za varstvo človekovih pravic. Namesto sprva predvidenega koncerta na Prešernovem trgu bodo dogodek zaznamovali z okroglo mizo v organizaciji Društva slovenskih pisateljev. Igor Vidmar o koncertu pravi: »Kolegij Odbora je bil naklonjen koncertu 'za človekove pravice'; jaz kot izvirni organizator sem se že začel dogovarjati z bendi, zgodil se je že en pripravljalni sestanek na Pristopu, potem pa sta Bavčar in Zavrl sklenila, da bi se lahko politično zapletlo - zakaj bi se zapletlo, nisem izvedel - in od tedaj je koncert na ledu. Menim, da je koncert še možen, če bi ga podprl MOL, Mladina ipd.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.