Poslanci popotniki

Mednarodna dejavnost poslank in poslancev

Popotnik med poslanci - Anton Anderlič

Popotnik med poslanci - Anton Anderlič
© Matej Leskovšek

Potovanja poslancev v tujino v okviru službe in zato na državne stroške niso nič nenavadnega. Ker gre »prijetno« na teh potovanjih običajno z roko v roki s »koristnim«, se jim reče službene poti. Eni poslanci potujejo več, drugi manj, največ pa je v tem mandatu prepotoval nekdanji vodja, zdaj pa član poslanske skupine LDS Anton Anderlič.
Poti so predvsem povezane z navezovanjem in vzdrževanjem stikov med različnimi odbori ali posameznimi predstavniki odborov slovenskega in drugih parlamentov ter mnogih mednarodnih teles. Tudi delegacije državnega zbora v različnih mednarodnih organizacijah so sestavljene iz poslancev, poleg tega pa poslanci potujejo tudi v okviru »skupin prijateljstva«. V državnem zboru namreč obstajajo številne skupine prijateljstva s celo vrsto držav. Nekateri poslanci niso člani nobene takšne skupine, drugi pa praktično vseh.
Anton Anderlič, ki je kot rečeno zbral največ poti v tujino, je član dveh odborov, dveh komisij, ene preiskovalne komisije, treh delegacij in sedmih skupin prijateljstva, in sicer s Črno goro, Iranom, Malto, Romunijo, Slovaško, Srbijo in Ukrajino. Skupaj pa je Anderlič v tem mandatu opravil 80 službenih poti v tujino, kar v povprečju pomeni približno dve na mesec. Zakaj tako veliko? Poslanec s prepričljivo največ službenimi potmi pojasnjuje: »Vse to so poti, ki so vezane na članstvo v parlamentarni skupščini zveze NATO in članstvo v Zahodnoevropski uniji. Med njimi pa je zelo malo polformalnih in nenujnih poti. Še tako pa bi marsikatero pot rad storniral, da tako rečem, vendar moram svoje delo opravljati profesionalno tako doma kot v tujini.«
Drugi najboljši poslanski popotnik je z 49 službenimi potmi Anton Kokalj iz NSi, ki je član dveh odborov, ene komisije, treh delegacij in enajstih skupin prijateljstva. Tretji mednarodno najbolj dejaven poslanec pa je Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je potoval 46-krat. Jelinčič je član treh odborov, ene komisije, štirih preiskovalnih komisij, dveh delegacij in kar triindvajsetih skupin prijateljstva.
Med najbolj pridnih deset popotnikov so se uvrstili še poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli (45), SDS-ovci - predsednik državnega zbora France Cukjati (44), poslanec Jožef Jerovšek (44), poslanec Dimitrij Kovačič (43), poslanka madžarske narodnostne manjšine Maria Pozsonec (42) ter poslanec SLS Janez Kramberger (40) in vodja njihove poslanske skupine Jakob Presečnik (37).
Največ poti na tuje je torej opravil poslanec LDS, ki pa je izjema, saj med prvimi desetimi poslanskimi popotniki ni opozicijskih poslancev. Ne potujejo pa radi vsi poslanci - enajst se jih namreč v tem mandatu ni odpravilo v tujino niti na eno službeno pot in tako niso prispevali k skupnemu strošku 1.15 milijona evrov za poslanska potovanja v tem mandatu. Prav tako kot med najboljšimi desetimi je tudi med največjimi zapečkarji večina SDS-ovcev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.