V službi stand up komedije

Novi slovenski komiki osvajajo klub za klubom

Stand up komedija je v popolnem zagonu. Mladi komiki zadnje leto osvajajo klub za klubom. Tin Vodopivec v klubu Gromka na Metelkovi, 22. april 2008.

Stand up komedija je v popolnem zagonu. Mladi komiki zadnje leto osvajajo klub za klubom. Tin Vodopivec v klubu Gromka na Metelkovi, 22. april 2008.
© Borut Peterlin

Boston, ZDA. Ameriški temnopolti komik Tony Woods se tik pred nastopom še zadnjič preveri v ogledalu, si popravi klobuk, ki deluje kot nekakšen humorni dodatek k videzu zvodnika, nato pa vehementno zakoraka na oder v objem bleščečih žarometov. »Kako se počutite?«« nagovori občinstvo in čez nekaj sekund, ko se navdušenje poleže, skoraj očitajoče doda: »Seveda se počutite fantastično! Vam je lepo. Vi ste prišli na šov. Jaz sem pa v službi!«
Stand up komedija se je v desetletjih iz zakotnih underground klubov preselila v centre ameriškega šovbiznisa, pri tem pa ni nikoli pozabila na svoje korenine. Tudi Richard Pryor, za mnoge nesporno št. 1 svetovne stand up scene, je pred leti v nekem intervjuju povedal, da se je vedno rad vračal v klube, kjer je začenjal. Pot do uspeha je sicer dolga in naporna. Sam humor je na začetku skoraj drugotnega pomena, komiki se morajo namreč najprej spopasti s tremo, spodrsljaji na odrih, provokatorji ter negativnimi kritikami, ki temeljito preizkušajo človekovo samozavest, in tudi v resnici se jih veliko po nekaj poskusih ne vrne več na oder. Tudi uveljavljeni komiki radi 'potarnajo', kot recimo Doug Stanhope na nekem nastopu: »Stand up, to je mrtev šport, ljudje. Če bo kdo od vas kdaj delal samomor, naj napiše, da ga je storil zaradi mene. Naredite mi to uslugo, res potrebujem medijsko pozornost.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.