Lustracija 18 let pozneje

Pisec nove kazenske zakonodaje dr. Ivan Bele dokončno lustriran

Dr. Ivan Bele

Dr. Ivan Bele
© Barbara Reya / Finance

O lustraciji se je v Sloveniji veliko govorilo v letih po osamosvojitvi. Namen lustracije naj bi bil sicer prepoved aktivne politike politikom, ki naj bi bili v enostrankarskem sistemu kršili človekove pravice. Vendar lustracijska zakonodaja ni bila nikoli sprejeta.
A ta ugotovitev ni najnatančnejša, lustracijske določbe veljajo namreč za sodnike. In to je zmotilo dr. Ivana Beleta, enega izmed avtorjev spornega kazenskega zakonika, zato je na ustavno sodišče vložil pobudo za presojo ustavnosti. Bele trdi, da je neustaven 8. člen zakona o sodniški službi, ki vsebuje tudi lustracijsko določbo: »Sodniki, ki so sodili ali odločali v preiskovalnih in sodnih postopkih, v katerih so bile s sodbo kršene temeljne človekove pravice in svoboščine, po izteku svojega mandata ne izpolnjujejo pogojev za izvolitev v sodniško funkcijo.«. Ta člen se v praksi skoraj ni uporabljal, saj so sodniki pred osamosvojitvijo imeli osemletni mandat in se za novega, trajnega, v nemalo primerih raje niso odločili, če so predvidevali javno obračunavanje s svojo preteklostjo.
Določbo je v praksi najočitneje uporabil sodni svet leta 2001. Takrat je Bele v 63. letu starosti prijavil kandidaturo za vrhovnega sodnika. Sodni svet ga je najprej potrdil in ga predlagal v izvolitev državnemu zboru, ta pa o njem ni nikoli glasoval. Sodni svet je namreč odločitev kasneje spremenil na podlagi informacije, da so bile leta 1974 kršene človekove pravice pri sojenju v senatu, katerega član je bil tudi Bele, in njegovo kandidaturo umaknil. Primer je potem redno sodstvo reševalo do marca 2006, in ker je bila odločitev negativna, se je Bele obrnil še na ustavno sodišče. To pa je njegovo pobudo zavrnilo decembra 2007, le slab mesec po tem, ko je Bele dopolnil 70 let, saj je presegel starostno določeno mejo za opravljanje sodniškega poklica. Za izpodbijanje zakonske določbe zato po mnenju ustavnih sodnikov ni imel več pravnega interesa. Ustavni sodniki so glasovali složno, razen Cirila Ribičiča; ta meni, da gre za pomembno vprašanje, ki bi ga ustavno sodišče kljub pomanjkanju pravnega interesa lahko obravnavalo, saj je to v podobnih primerih že storilo.
Čeprav je dr. Ivan Bele edini uradno lustrirani slovenski državljan, niti o odločitvi ustavnega sodišča niti o sojenju, na katerega se nanašajo očitki iz preteklosti, ni želel govoriti. Preteklost, pravi, bo pojasnjeval zgolj znotraj nadaljnjih uradnih sodnih postopkov, ki jih namerava sprožiti v kratkem.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.