Marjan Horvat

 |  Mladina 17

Devet ministric v eni vladi

V španski vladi so ženske v večini. Pahor lahko le sanja o takšni vladi.

Socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero, najmlajši španski socialistični voditelj in premier vlade, ki je že pred štirimi leti porazil konservativce, se je po letošnjih marčnih volitvah odločil za nenavadno, a drzno kadrovsko sestavo svoje nove vlade. V sedemnajstčlanski vladni kabinet je namreč pripeljal devet žensk in podelil mandat obrambne ministrice Charme Chacon, bivši ministrici za stanovanjske zadeve, ki je povrh vsega še visoko noseča, in prav nenavadno je videti, kako pred njo salutirajo španski generali. Sedemintridesetletna Charme Chacon, ki je že obiskala španske vojake v Afganistanu, je svoje imenovanje za ministrico komentirala: »Moje imenovanje dokazuje integracijo španske družbe z njenimi oboroženimi silami,« in tako odgovorila konservativnemu El Mundu, ki je njeno izbiro za obrambno ministrico označil z »žalitvijo tradicionalnih vrednot španske vojske«.
Sicer pa je Zapatero po tej logiki hudo razžalil večinski del španske družbe, ki je še vedno zelo mačistična, v kateri ženske zaslužijo za 30 odstotkov manj kot moški ter zasedajo le štiri odstotke mest v upravnih odborih največjih podjetij. »Gre za državo, ki je izumila pojem 'mačizem',« piše angleški dnevnik Independent, ki je spremembam v sestavi španske vlade namenil obsežen članek: »Njeni starejši državljani pa se še dobro spominjajo časov generala Franca, ko ženske niso mogle odpreti svojega bančnega računa, zaprositi za potni list ali podpisati pogodbene listine brez dovoljenja moža
Jose Luis Rodriguez Zapatero je že v prejšnjem mandatu storil velike korake k enakopravnosti spolov. Uzakonil je 40-odstotne kvote na volilnih listah za parlament in tudi zavoljo tega imajo Španci v svojem parlamentu 36,6 odstotka poslank. Razlogi za njegovo dosledno vztrajanje pri enakopravnosti spolov pa niso v tem, ker bi bil »protimačist«, ampak ker je, kot trdi sam zase, »tudi feminist« in ker je prepričan, da je »najbolj nepravična prevlada enega dela človeštva nad drugo. Bolj ko bodo ženske enakopravne, bolj civilizirana in strpna bo družba«.
In kako so se odzvali na njegovo potezo evropski socialistični prvaki? Denis MacShane, nekdanji britanski minister za evropske zadeve, ki spremlja dogajanja v evropskih socialističnih strankah, je dejal, da je španska politika sicer neznana britanski levici, vendar dodal, da so »španski socialisti, tako pod vodstvom Felipa Gonzalesa in zdaj pod Zapaterom, verjetno najbolj inovativna evropska stranka demokratične levice v zadnjih petindvajsetih letih«. Borut Pahor, prvak slovenske socialne demokracije, je španskemu kolegu čestital za zmago na volitvah, kar vidi kot »spodbudno sporočilo evropskim socialnodemokratskim in socialističnim strankam«, takšne radikalne odločitve kot Zapatero pa, domnevamo, ni sposoben sprejeti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.