Darja Kocbek

 |  Mladina 17  |  Svet

Tik pred zlomom

So časi poceni surovin mimo? Zaloge nafte se zmanjšujejo, žitnih polj ni mogoče širiti v nedogled. Smo prišli do roba zmogljivosti planeta, se sprašujejo danes vodilni ekonomisti.

Cena ameriške lahke nafte je ta teden prvič presegla 118 dolarjev za sod, za sod severnomorske nafte brent je bilo treba odšteti 115 dolarjev. Direktor Mednarodne agencije za energijo Nobuo Tanaka pravi, da visoke cene dolgoročno lahko povzročijo zmanjšanje povpraševanja in svetovno recesijo. Nafta se po mnenju analitikov draži zaradi naraščanja povpraševanja na Kitajskem, napadov na naftovode v Nigeriji in skrbi, povezanih z zmožnostjo oskrbe trga z nafto iz Savdske Arabije. Kitajska je marca letos uvozila 4,07 milijona sodov nafte, to je skoraj 25 odstotkov več kot marca lani. V Nigeriji so v ponedeljek v delti reke Niger uporniki napadli dva naftovoda naftnega giganta Shell. Uporniki akcije že nekaj dni stopnjujejo. Nigerija zdaj na dan pošlje na trg 0,5 milijona sodov nafte manj kot pred napadi. Ministri članic organizacije Opec so v Rimu na mednarodnem energetskem forumu vnovič zatrdili, da potrebe po povečanju črpanja nafte ni, za rast cen so obtožili špekulante. Generalni sekretar Abdulah Al Badri je ob robu foruma napovedal, da bo Opec do leta 2012 povečal proizvodnjo nafte za pet milijonov sodov na dan.
Ugledni ameriški ekonomist Paul Krugman je v New York Timesu omenil članek, ki ga je tednik Economist objavil pred devetimi leti. Cena za sod nafte je takrat znašala 10 dolarjev. Avtorji članka so napisali, da to še ni najnižja cena, saj se lahko zniža na 5 dolarjev za sod. Kakor koli, Economist je trdil, da je na svetu v dogledni prihodnosti na voljo dovolj poceni nafte, pravi Krugman. Analitiki se niso zmotili le pri nafti, tudi za hrano in osnovne kovine pred nekaj leti nihče ni predvideval rekordnih cen, kakršne imamo danes. Zdaj, ko rastejo cene osnovnih dobrin, se spet postavlja vprašanje, ki ga od 70. let prejšnjega stoletja nismo prav pogosto slišali: bodo omejitve pri preskrbi z naravnimi surovinami zavrle svetovno rast?

Na robu zmogljivosti

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.