Marjan Horvat

 |  Mladina 19  |  Politika

Mačehovski odnos vlade do Korotana

Slovenski kulturni hram na Dunaju je v nevarnosti

Študentski dom in kulturno središče Korotan

Študentski dom in kulturno središče Korotan
© Schwingenschlogl

Po šestih letih pogajanj med Mohorjevo družbo in slovensko vlado, ki naj bi kupila Korotan, zgradbo v središču Dunaja, kjer sta slovenski študentski dom in slovensko kulturno središče, se je kar naenkrat pokazalo, da morda z nakupom ne bo nič. Mohorjeva družba naj bi namreč zgradbo prodala na prostem trgu.
Zgodba je čudna zato, ker je bilo po zadnjem letu pogajanj med Mohorjevo družbo in vlado vse pripravljeno za podpis pogodbe. Mohorjeva družba je skladno z dogovorom ustanovila na Dunaju lastno družbo Studentenheim Korotan GmbH in se zavezala, kar naj bi bilo po pisanju medijev prej eno izmed jabolk spora, prenesti vse upravljalske pravice na Svet vlade RS za Slovence v zamejstvu. Vključno s tistimi pravicami, ki po aktu o ustanovitvi izvirajo iz njenega 5-odstotnega deleža, ki ga namerava obdržati. Pogajalski strani sta se julija lani na osnovi sodne cenitve dogovorili, da znaša vrednost celotne družbe Korotan 5,585.000 evrov, vendar se tudi po številnih popuščanjih Mohorjeve družbe projekt ne premakne z mrtve točke.
Da je nekaj narobe, je Mohorjevi družbi postalo jasno sredi februarja, ko so namesto pogodbe prejeli pismo, v katerem jih Mojca Kucler Dolinar, ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, obvešča, da vlada pripravlja rebalans proračuna. Do sprejetja le-tega pa se vlada ne bo odločala o nakupu poslovnega deleža družbe Studentenheim Korotan GmbG. Ministrica je v pismu še dodala, da »pred sprejemom odločitve vlade glede soglasja k sklenitvi predmetnega pravnega posla ne obstajajo prav nobena zagotovila za uspešen izid pogajanj«. V Mohorjevi družbi so bili osupli nad takšnim odzivom ministrice in vlade. Predstavnik Mohorjeve družbe in predsednik Sveta koroških Slovencev mag. Marjan Pipp nam je dejal, da jim ni jasno ravnanje ministrice, saj je Kuclerjeva decembra lani poslala vladi v odobritev predlog pogodbe za odkup 95-odstotnega deleža Korotana. Vlada pa je sklepanje o pogodbi prelagala s seje na sejo in v letošnjem januarju odložila podpis pogodbe. »Kdo v vladi zavira ministrico Kucler Dolinarjevo in zakaj, nam nikakor ni jasno,« pravi mag. Pipp in dodaja, da je tudi argument o rebalansu privlečen za lase, saj so sredstva za nakup Korotana zagotovljena v tekočem proračunu. Pipp pravi, da če razlogi za odlašanje z nakupom niso »finančne in ne pravne narave, so lahko le politične, vendar o tem lahko le ugibamo«.
Kakorkoli že, zgodba o nakupu Korotana na Dunaju meče slabo luč na vladni odnos do manjšine in hkrati nakazuje, da se nekdo v vladi neresno obnaša do Korotana, ki ga sicer vladni možje radi obiščejo, ko so na obisku v Avstriji. V zagati sta vodstvo Korotana in tudi Mohorjeva družba, kajti če pogodba o prodaji stavbe ne bo podpisana do 15. maja letos, ne bodo podaljšali pogodb najemnikom študentskih sob, ki imajo pravico bivati v njih le do 30. junija. Odpovedati bo treba vse promocijske prireditve za Slovenijo, ki so jih načrtovali, in če drugega ne, bo Slovenija morda na Dunaju izgubila zanimivo lokacijo in točko slovenske prisotnosti v mestu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.