Vanja Pirc

 |  Mladina 19

Uravnoteženost pred strokovnostjo

Kako je vlada kadrovala v strokovnem svetu za splošno izobraževanje?

Nekdanji direktor pedagoškega inštituta Hozjan je postal član strokovnega sveta

Nekdanji direktor pedagoškega inštituta Hozjan je postal član strokovnega sveta
© Matej Leskovšek

Vlada je v začetku aprila kadrovsko prenovila polovico našega najvišjega strokovnega organa za šolstvo, strokovnega sveta za splošno izobraževanje, in s tem poskrbela za precej razburjenja. Vlada namreč v strokovni svet ni imenovala nobenega od kandidatov, ki sta jih predlagali nacionalni in za šolstvo zelo pomembni strokovni društvi, Slovensko društvo pedagogov in Zveza društev pedagoških delavcev, zavrnila je tudi nekatere strokovnjake, ki jih je predlagala ljubljanska univerza, poleg tega v strokovni svet ni imenovala niti enega naravoslovca. So se pa v njem presenetljivo znašli kar trije matematiki, politolog in predstavnik celjske zasebne fakultete ...
Izbira novih članov strokovnega sveta vendarle ni tako zelo presenetljiva, saj je vlada že leta 2006 podobno izbrala drugo polovico članov tega organa. Takrat je kar šest članov sveta imenovala na pobudo lokalnega Društva matematikov, fizikov in astronomov iz Kopra, a med njimi ni bilo matematikov, fizikov in astronomov, temveč, recimo, akademik Janko Kos, član Zbora za republiko in podpredsednik odbora za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo SDS, ki o svoji kandidaturi sploh ni vedel ničesar, šolskemu ministru Zveru všečni zgodovinar in kolumnist katoliškega tednika Družina Stane Granda, sicer tudi predsednik programskega sveta RTV Slovenija, ter ravnateljica srednje šole v Slovenski Bistrici Iva Pučnik Ozimič, žena predsednika slovenskobistriškega občinskega odbora SDS in nečakinja Jožeta Pučnika. Če k temu dodamo, da so bili v svet takrat imenovani tudi soproga notranjega ministra Tanja Mate, Angelca Likovič iz Pobude za šolo po meri človeka in Vladimir Anžel, ki poučuje na Škofijski gimnaziji Vipava, predlagalo pa ga je Društvo ravnateljev katoliških šol in dijaških domov Slovenije, dobimo že precej jasno sliko o takratni vladni selekciji.
In zdaj, ko je vlada prevetrila celoten strokovni svet? Med 27 člani izstopajo štirje preostali člani, ki jih je predlagalo koprsko društvo matematikov, fizikov in astronomov, med njimi je tudi novi predsednik sveta, psiholog Maks Tušak. Izstopajo trije kandidati Pobude za šolo po meri človeka, poleg Likovičeve sta to še nekdanji direktor Pedagoškega inštituta Dejan Hozjan in nekdanji direktor Litostroja Jože Duhovnik, ki je bil nekoč politično aktiven v SKD, pozneje pa v NSi. Zanimivo je še, da sta v svetu kar dva teologa, Lenart Škof je doktoriral iz religiologije na ljubljanski teološki fakulteti, Stanko Gerjolj pa je predstojnik katedre za oznanjevalno teologijo na isti fakulteti. Sicer pa še zdaleč nista edina, povezana z največjo versko skupnostjo pri nas. Profesor matematike Samo Repolusk je, denimo, med drugim predstavnik staršev pri Škofijskem vrtcu Hiša otrok Maribor.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.