Jure Aleksič

 |  Mladina 19  |  Družba

Izumitelj elektromotorjev

Andrej Detela in njegov optimistični svet električnih vozil naslednje generacije

Ta trenutek njegove motorje tržijo kot ene najboljših motorjev za robote na planetu.

Ta trenutek njegove motorje tržijo kot ene najboljših motorjev za robote na planetu.
© Borut Peterlin

Posebej skrb zbujajoč med podžanri dokumentarcev, ki zadnja leta harajo po netu, je žurke-je-konec podžanr o jadrnem izčrpavanju svetovnih zalog nafte ter o popolnoma iztirjenem svetu, ki bo sledil. Ker sta zaton predmestij in brutalna devalvacija moje zbirke starih Zagorjev le naključni dve izmed neštetih katastrofalnih posledic, sem začel to temo anksiozno načenjati po raznoraznih družbah in prijateljskih omizjih ... In ko so me drugače inteligentni, izobraženi in pronicljivi ljudje vedno znova v odgovor vprašali kaj svetopreprosto brezbrižnega v stilu »Ti, tastar, pa bomo ta konec nafte mi že dočakali?« - e, takrat me je začelo pa zares skrbeti.
Po trenutnem konsenzu strokovnih ocen živimo nekje sredi ali pa celo malce po t. i. peak oil obdobju - torej obdobju, ko se vsak dan izpumpa največ nafte v zgodovini človeštva. Od tu naprej gre samo še navzdol - in ker poraba kljub temu divje raste, bo črnozlata pipica, ki je omogočila moderni svet, presahnila precej prej, kot si mislimo. Slabe novice so, da je kriza neizogibna - dobre novice pa bi bile, da je Človek, čeprav po emocionalni inteligenci prav nič kaj bistveno ne prekaša vinskih mušic, s tehničnega vidika pametnejši kot katerekoli tri druge opice skupaj. In da dokumentarci vsej svoji dobronamernosti navkljub včasih malce živijo tudi od histerije.
Po desetletjih od velikega kapitala diktirane makroenergetske stagnacije se namreč zadnja leta mrzlično izpopolnjujejo alternativne tehnologije, ki nam znajo v najslabšem primeru kupiti petnajst/dvajset let ... Torej točno tistih petnajst/dvajset let, ki jih potrebujemo za osvojitev kvalitetnih dolgoročnejših rešitev, če bomo vmes seveda vsaj za silo zvozili superveleslalom ekokatastrof za nazaj. Če nam bo uspelo, bo to izključno po zaslugi vse preredkih ljudi, kakršen je fizik, izumitelj in pisatelj Andrej Detela. Ta navdušujoče interdisciplinarni učenjak si bo na naših straneh slej ko prej zaslužil tudi kak bolj celosten profil, tokrat pa nam je odškrnil zaveso v revolucionarni svet svojega vsakdanjika, povezanega z dizajnom električnih motorjev. Samo za referenco: prejšnjo generacijo svojega elektromotorja, ki se marsikomu med nami še danes sliši kot čista znanstvena fantastika, je pod pokroviteljstvom Instituta Jožefa Stefana prodal močni japonski firmi robotov HDS. Ta trenutek njegove motorje tržijo kot ene najboljših motorjev za robote na planetu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.