Deja Crnović

 |  Mladina 19

Peticija na udaru

Dan po objavi peticije že prvi spemerski napad

/media/www/slike.old/mladina/mizbrisani.jpg

© Miha Fras

Pred dobrimi tremi tedni so nevladne organizacije skupaj s studiem Poper začele medijsko kampanjo izbrisan16let.si, v okviru katere so se na spletni strani začeli zbirati podpisi za ureditev statusa izbrisanih. A zdi se, da niti spletne peticije niso več imune proti računalniškim posegom, kakršnim smo bili v zadnjem času priča predvsem pri spletnih in televizijskih glasovanjih. Naj omenimo le spletno anketo Žurnala, kjer je računalnik SDS zgeneriral nekoliko preveč glasov Janši v prid in se tako sam razkrinkal.
Kdo stoji za napadom na peticijo o izbrisanih, ni jasno, je pa zanimivo, da je prvi napad, ko je računalniški algoritem k peticiji dodal več sto »podpisov«, stran doživela že drugi dan po uradnem začetku kampanje. Organizatorji so po napadu s seznama odstranili neprave podpisnike in dodali varnostno prepreko, a jo je računalniškim nadobudnežem uspelo še enkrat premagati nekaj dni pozneje in organizatorji so morali vajo ponoviti. Oliver Vodeb, ki je skupaj z Majo Hawlina vodja medijske kampanje, meni, da je namen takšnih napadov diskreditacija seznama podpisnikov, ki jih je bilo do zaključka redakcije že več kot 300. Naj omenimo, da je peticijo podpisal tudi nekdanji predsednik Milan Kučan. Njegov podpis je verodostojen.
Organizirane dejavnosti pa niso zaznali zgolj pri peticiji, temveč tudi pri komentarjih; zaradi sovražnega govora so morali odstraniti nekaj prispevkov, opazili pa so še, da se komentarji množijo nesorazmerno s številom obiskovalcev na strani. Zanimivo je, da je spletna stran imela veliko obiskov tudi pred uradnim začetkom kampanje, vsak dan jo je pregledoval center vlade za informatiko, poleg ostalih pa še posamezniki iz nemškega parlamenta ter švicarske in avstrijske vlade.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.