Staš Zgonik

 |  Mladina 19

Kar pobegnite ...

Zakaj pobeg iz zapora ni kaznivo dejanje?

Zapor, iz katerega je pobegnil obsojenec

Zapor, iz katerega je pobegnil obsojenec
© Matej Leskovšek

POP TV-jeva osrednja informativna oddaja nam je večino prvomajskega tedna popestrila s poročanjem o pobegu obsojenega morilca Janka Petroviča iz zapora na Dobu. Med drugim smo izvedeli tudi, da Petroviču zaradi pobega samega sploh ne grozi zvišanje kazni, ker pobeg iz zapora po našem kazenskem zakoniku ni kaznivo dejanje. Za pojasnilo smo zaprosili dr. Matjaža Ambroža s Pravne fakultete v Ljubljani. Kot je pojasnil, »ta ureditev temelji na ideji, da je želja po svobodi nekaj, kar je človeku, tudi obsojencu, lastno, zato pobega, če ni nasilen, ni upravičeno inkriminirati«. Vendar, poudarja, se to spremeni takoj, ko se zapornik med pobegom zateče k uporabi nasilja ali stori kakšno drugo kaznivo dejanje. 294. člen kazenskega zakonika (KZ) pravi: »Kdor s silo ali z grožnjo, da bo neposredno napadel življenje ali telo, pobegne iz zavoda za prestajanje kazni ali pripora, se kaznuje z zaporom do treh let.« Novi KZ glede tega ne prinaša sprememb, podobne rešitve pa najdemo tudi v nemškem, avstrijskem in hrvaškem KZ. »Precej razširjeno mnenje je, da takšna ureditev stimulira pobege, saj obsojenec nima kaj izgubiti,« pravi Ambrož. »To ne drži povsem, ker je precej verjetno, da bo pobeg ali poskus pobega vplival na podeljevanje ugodnosti v zaporu, lahko pa tudi na odločanje o pogojnem odpustu.«
Ker je Petrovič, ki naj bi bil že izgubil vse zaporniške privilegije, med begom storil tudi kaznivi dejanji odvzema motornega vozila in grožnje uradni osebi, se zvišanju kazni najverjetneje ne bo mogel izogniti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.