Urša Marn

 |  Mladina 19

Degradiran v uradnika

Štrovs bo po novem urejal vojna grobišča

Nekdanji državni sekretar Marko Štrovs

Nekdanji državni sekretar Marko Štrovs
© Borut Krajnc

Nekdanji državni sekretar na ministrstvu za delo in član izvršilnega odbora Nove Slovenije Marko Štrovs, ki je zbudil pozornost javnosti s pobudo o izrednem volilnem kongresu stranke, na katerem bi se ta še pred parlamentarnimi volitvami preimenovala v Slovenske krščanske demokrate, je bil tik pred prvomajskimi prazniki premeščen na novo delovno mesto vodje službe za urejanje vojnih grobišč. Gre za službo znotraj ministrstva za delo, ki skrbi za približno 3400 evidentiranih vojnih grobišč po državi. Uslužbenci ministrstva grobišč seveda ne urejajo lastnoročno, pač pa prek javnih naročil za te namene najamejo in plačajo zunanje izvajalce. Vlada je Štrovsa s položaja državnega sekretarja razrešila konec januarja letos, potem ko se je v oddaji Preverjeno spraševal, »zakaj se upokojenci sploh pritožujejo, ker so najbolj varni od vseh in se jim ni bati, da bi izgubili službe, edina stvar, ki se jim jo je treba bati, je matilda«. Izjava, ki je diplomiranega pravnika in strokovnjaka za pokojninski sistem odnesla s položaja državnega sekretarja, sicer ni bila prva, ki je razburila strokovno in laično javnost. Ko so, denimo, sindikati sredi lanskega leta napovedali ostro nasprotovanje noveli pokojninskega zakona, s katero bi se uvedli odbitki pri pokojnini za zgodnejše upokojevanje žensk, jo je ministrica za delo umaknila iz razprave. Predlog novele je nastal pod patronatom Marka Štrovsa, ki je imel očitno manj socialne poglede od svoje nadrejene. Čeprav je bil Štrovs degradiran v navadnega državnega uradnika, ni razočaran. Novo delovno mesto jemlje kot izziv. Za začetek se namerava pospešeno lotiti urejanja doslej zapostavljenih domobranskih grobišč. Hkrati dodaja, da je pobudo o izrednem kongresu NSi zaradi prevelikega nasprotovanja vodstva stranke opustil.




 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.