Vanja Pirc

 |  Mladina 19

”Glorifikacija rablja in prezir žrtve”

Slovenski književniki podprli obsojenega črnogorskega pisatelja

Nikolaidisov tekst opozarja na perverzijo Kustiričevih trditev in sodišče teh trditev ni nikoli ovrglo.

Nikolaidisov tekst opozarja na perverzijo Kustiričevih trditev in sodišče teh trditev ni nikoli ovrglo.
© Stanislav Milojković

Najprepoznavnejši črnogorski pisatelj, kolumnist in kritik Andrej Nikolaidis spet buri duhove, a tokrat ne zaradi ostrih del, v katerih obračunava s črnogorskim patriotizmom in z zgodovinskimi miti, temveč zato, ker se je znašel v nemilosti pri podgoriških sodnih instancah. Sodni postopek si je na glavo nakopal, ko je pred štirimi leti v tedniku Monitor objavil komentar Rabljev vajenec, v katerem je analiziral izjave znanega filmskega režiserja Emirja Kusturice po neuspešni predstavitvi njegovega filma Življenje je čudež v Cannesu.
Kusturica, ki se ponaša z uspešnicama Podzemlje in Črna mačka, beli mačkon, je takrat med drugim dejal, da v Bosni »ni bilo napadalcev in napadenih« in da naj bi bili Srbi streljali na Sarajevo, »da bi malo prestrašili muslimane«, Nikolaidis pa ga je zaradi teh in še nekaterih drugih podobnih trditev označil za »vajenca« režima Slobodana Miloševića v času, ko je bil ta posredno odgovoren za pokol v Srebrenici. Komentar je zelo odmeval, ponatis pa je doživel tudi v slovenskem literarnem magazinu AirBeletrina.
Kusturica, ki trdi, da je srbsko-muslimanskega rodu, je obtožbe zanikal, pisatelja obtožil, da je blatil njegovo čast in ugled, nazadnje pa sodišče dvakrat prepričal o svojem prav. Višje sodišče v Podgorici je nedavno odločilo, da morata Nikolaidis in Monitor Kusturici plačati po 12.000 evrov odškodnine. Ker je bil Nikolaidis prej že obsojen klevetanja, mu grozi, da bo moral plačati še dodatnih 5000 evrov.
Primer Rabljev vajenec že ves čas sproža polemike in proteste, ob nedavni sodbi pa so tudi slovenski književniki in publicisti v protestni izjavi opozorili, da Nikolaidisov tekst predvsem opozarja na perverzijo Kustiričevih trditev in da sodišče teh trditev ni nikoli ovrglo. Namesto tega je Nikolaidisa obsodilo kršenja novinarske etike in pravice do svobode izražanja, pri čemer naj bi bil »žalil Kusturičevo nacionalno in versko pripadnost, hkrati pa širil neresnice o njegovem življenju, poklicnem delu, znanju in sposobnostih in se posmehljivo izražal o njegovih umetniških dosežkih«. Mitja Čander, Aleš Čar, Jurij Hudolin, Boris A. Novak, Aleš Šteger in Gorazd Trušnovec so zato prepričani, da je sodba v celoti »škodljiva in sramotna ter pomeni nevaren precedens ne le za trajno zagotavljanje svobode mišljenja in izražanja, ampak celo pričevanja«. Po njihovem mnenju si »nihče ne bi smel dovoliti takega relativiziranja resnice, ki vodi h glorifikaciji rablja in preziru žrtve«, zato Nikolaidisu in vsem prizadetim izražajo polno podporo.
Podpise podpore zbirajo na naslovu protest@zalozba.org.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.