Staš Zgonik

 |  Mladina 19

Da ali ne

Preobrazba poslancev stranke Lipa

Barbara Žgajner Tavš

Barbara Žgajner Tavš
© Borut Peterlin

Razprava o razpustitvi Kosove protikorupcijske komisije se vleče že ves mandat te vlade, začela pa se je s predlogom zakona o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo, ki naj bi nadomestil zakon o preprečevanju korupcije. Ta naj bi vse pristojnosti v boju proti korupciji prenesel na parlamentarno komisijo. Predlog je v parlamentarni postopek vložila SNS, vendar se je že po takratnih odzivih koalicijskih poslancev zdelo, da je besedilo napisal nekdo drug, verjetno nekdo blizu vladi.
No, takrat so bili torej poslanci SNS glavni nasprotniki protikorupcijske komisije, z razpadom njihove poslanske skupine in ustanovitvijo stranke Lipa pa se je to spremenilo. Trije poslanci, ki so pobegnili izpod pokroviteljstva Zmaga Jelinčiča Plemenitega, so spremenili mnenje in so zdaj odločni zagovorniki neodvisne komisije za preprečevanje korupcije.
Poslanka Lipe Barbara Žgajner Tavš trdi, da stališča sploh niso spremenili, temveč so takrat zaradi hudih pritiskov vodstva stranke le molčali o svojem nestrinjanju. To naj bi dokazovalo tudi dejstvo, da nobeden izmed zdajšnjih poslancev Lipe ni podpisal predloga zakona, ki ga je pripravila SNS in naj bi ukinil Kosovo komisijo. Podpise naj bi bili prispevali drugi trije poslanci SNS, pa še to po njenem mnenju ne vsi prostovoljno. Dodala je, da se pritiski na te poslance, omenila je predvsem Bogdana Baroviča, nadaljujejo tudi ob najnovejšem predlogu zakona, ki pristojnosti komisije seli na računsko sodišče.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.