Marjan Horvat

 |  Mladina 20

Več otrok za večjo uravnoteženost

Nadškof Uran za 10 tisoč rojstev več kot doslej, kardinal Rode pa ima recept

Nadškof Alojz Uran v Celju

Nadškof Alojz Uran v Celju
© Matej Leskovšek

Minulo soboto je pod geslom Za življenje - za družino na stadionu Arena Petrol v Celju potekal pastoralni dan, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi. Njegovo sporočilo lahko strnemo v geslo »odločitev za življenje«, saj je celjski škof dr. Anton Stres, škof najmlajše slovenske škofije, v svojem pozdravnem nagovoru spomnil, da se geslo dneva navezuje na slovensko sinodo pred šestimi leti, ki je izredno poudarila skrb za življenje in družino. »Današnji dan pa smo izbrali za geslo 'Za življenje - za družino!', kajti kdor reče 'življenje', reče 'družina'. Ali kdor reče 'družina', reče 'življenje'.« je zbranim v sončnem dopoldnevu pojasnil dr. Stres.
Da pa se tudi v krščanskih družinah kdaj zalomi, je potrdil »pričevalski del« pastoralnega dneva, v katerem so izkušnje in težave občinstvu zaupali člani družin z veliko otroki. Slišali smo še pogovor z družino s posvojenim otrokom, pogovor z materjo odvisnika in celo pogovor z duhovniško družino. Brez politike pa na pastoralnem dnevu vseeno ni šlo. Tako je evropska poslanka Ljudmila Novak na vprašanje, kako ji uspe usklajevati zelo zahtevno kariero in družino, odvrnila, da »so čisto običajna družina, ki ji gre včasih dobro od rok, včasih pa imajo tudi težave, da vse uskladijo,« in razumeti jo je bilo, kot da takrat »človek potrebuje neki kažipot, in evangelij je gotovo najboljša pot«.
Med najbolj izstopajoče misli, izrečene na sončno soboto, sodi izjava ljubljanskega nadškofa in metropolita msgr. Alojza Urana, ki je v skrbi za narodovo prihodnost opozoril, da bi se »vsako leto moralo roditi vsaj 10.000 otrok več, kot se jih rodi, da bi bilo življenje naše narodne skupnosti uravnoteženo« in da bi se slovenski narod ohranil. Podatki o živorojenih otrocih razkrivajo, da se je daljnega leta 1954 rodilo 31.828 otrok, nato je število nekoliko upadlo, a še do začetka osemdesetih let se je rojevalo povprečno okoli 30.000 otrok. Po osamosvojitvi je začelo število otrok upadati in leta 2003 se jih je rodilo zgolj 17.321. Leta 2004 se je število začelo znova vzpenjati in leta 2006 je naraslo na 18.932. Uran pa bi bil torej zadovoljen s številko blizu 30.000 ...
Zahteva po več otrocih za cerkev sicer ni nič nenavadnega. Leta 2007 si je kardinal France Rode prislužil Večerov bob leta s tole izjavo: »Fantje in dekleta, odgovornost do naroda se začne v postelji.« 

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.