Incident ob obisku taborišča Rižarna

Nacistična ikonografija in majica dijaka

Prejšnji teden so mediji objavili javno pismo, ki ga je ravnatelju Srednje šole za elektrotehniko in računalništvo (SŠER) iz Ljubljane Silvestru Tratarju poslal slovenski zgodovinar Sandi Volk. V pismu je Volk protestiral zoper incident, ki se je pripetil, ko so dijaki SŠER obiskali zloglasno nacistično taborišče pri Sv. Soboti v Trstu, Rižarno. Volk je bil kot zgodovinar naprošen, da spregovori o zgodovini taborišča, ko je še pred vhodom vanj opazil, da ima eden izmed dijakov na sebi izrazito nacistično ikonografijo: našitek s keltskim križem (italijanska zakonodaja ga izenačuje s kljukastim križem) in majico z napisoma Blood & Honour ter Skrewdriver (britanska nacistična glasbena skupina). Šele ko so dijaka na izrecno Volkovo zahtevo preoblekli, je smel vstopiti v Rižarno. »Že vrsto let spremljam skupine, v veliki večini dijakov, na ogled Rižarne, vendar se mi kaj takega ni pripetilo še nikoli. In kar je še hujše, zgodilo se je ob obisku slovenskih dijakov: torej po nacističnih teorijah pripadnikov 'manjvredne rase' (h kateri seveda spadam tudi sam)!« je zapisal Volk.
Obrnili smo se na ravnatelja Tratarja. Ta dogodek obžaluje in pravi: »Kot šola želimo vzgajati dijake v duhu nenasilja in nenasilne komunikacije. Zato lahko trdim, da vsako leto organiziramo dejavnosti in ekskurzije, ki so posvečene opozarjanju na nasilje, ki se je v imenu prepričanja dogajalo med drugo svetovno vojno. Lahko vam zatrdim, da smo bili ob dogodku prizadeti vsi in se g. Volku globoko opravičujemo, ker v dijakovi zunanji podobi nismo prepoznali provokacije, kot jo je prepoznal on sam.« Ob tem Tratar še dodaja, da dijak ni ne z vedenjem niti verbalno izražal kakršne koli rasne ali druge nestrpnosti ob samem ogledu Rižarne, tudi med učitelji pa velja za mirnega in vljudnega. Na šoli za zdaj še ugotavljajo namernost njegovega dejanja.
Dijak je sicer zatrdil, da je majico kupil na koncertu benda Skrewdriver. To verjetno ni res, saj ta skupina ne igra že petnajst let. Težko je sicer verjeti, da dijak ni vedel, kakšno majico nosi. Od obiska Rižarne dalje bo to pač moral vedeti in o majici z nacistično ikonografijo so sedaj poučeni tudi učitelji. 

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.