Vanja Pirc

 |  Mladina 20  |  Politika

Čakajoč na akademije

Se je gradnja novih umetniških akademij znašla pred še eno oviro?

Študentje Akademije za glasbo so na Triadi ponazorili, kako vadijo v sedanjih prostorih akademije

Študentje Akademije za glasbo so na Triadi ponazorili, kako vadijo v sedanjih prostorih akademije
© Borut Krajnc

Poleg mene se je postavilo dekle in hladnokrvno šepnilo: »Kava - 1 evro.« Potem me je vsake toliko časa seznanila z novo informacijo: »Kava z mlekom - 1,2 evra.« »Bela kava - 1,50 evra.« »Blok z risalnimi listi - 10 evrov.« »Gledališka produkcija v 1. letniku - 400 evrov.« »Klavir - 4000 evrov.« »Filmska produkcija v 4. letniku - 14.000 evrov.« »Gradnja umetniških akademij - 7,5 milijona evrov.« »Lifting in liposukcija - neprecenljivo.« Po tej zadnji informaciji je le pomenljivo pogledala in poiskala drugega poslušalca. Tudi če zneski niso bili povsem točni, je bilo sporočilo, ki je parafraziralo oglas ponudnika kreditnih kartic, več kot jasno.
Tudi drugi študentje treh umetniških akademij so prejšnji četrtek na Triadi, njihovi vsakoletni skupni demonstraciji, sporočali, da so Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Akademija za glasbo ter Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v veliki prostorski in finančni stiski ter da se gradnja novih, skupnih prostorov, vleče že absolutno predolgo. Nekateri študentje so zato pred šotorom z napisom Akademija v gradnji, postavljenem na majhnem dvorišču likovne akademije, prekladali zidake. Drugi so v sosednjem šotoru hkrati vadili vsak svoj glasbeni inštrument. Sredi največje gneče sta nepričakovano zaplesala plesalca in si komaj izborila prepotrebni kvadratni meter. Trije študentje, med njimi tudi voditelj tv-oddaje NLP Klemen Slakonja, so medtem prepevali v ogromnem kontejnerju za odpadke, priložnostno poimenovanem Odrček pri smetnjaku. Tesno dvorišče je pokalo po šivih, kakofonija ustvarjanja je parala ušesa. Utesnjenosti in finančne podhranjenosti akademij pravzaprav ne bi mogli ponazoriti bolje.
Povsem ob robu dvorišča je medtem samevala maketa novega poslopja umetniških akademij, zgrajena iz sladkornih kock, zlepljenih z rdečo tekočino, ki verjetno ni po naključju spominjala na kri. Nad dvoriščem je plapolal napis AkadEnemy.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.