Marjan Horvat

 |  Mladina 20

Spopad z grafitarji

V iskanju prostora za svobodno izražanje

Grafiti na steni mariborske Pekarne

Grafiti na steni mariborske Pekarne
© Marko Pigac

V Skupnosti uporabnikov Pekarne, mariborskega kulturnega centra, trdijo, da mariborska policija vse huje pritiska na pisce grafitov, saj je nedavno prijela peterico grafitarjev, starih od 16 do 22 let, ki so po mariborskih fasadah narisali sedem grafitov, vsak izmed njih pa naj bi bil meril v dolžino kakih deset metrov. Policija je zoper peterico že napisala kazensko ovadbo in ji naprtila poškodovanje tuje lastnine.
No, med oškodovanci je bila omenjena tudi Pekarna, kar je nenavadno, saj podoba takšnih centrov pogosto temelji na grafitih. »Pekarnarji se ne čutimo oškodovane, ker so grafitarji kot del vsakega urbanega okolja dobrodošli v naši skupnosti,« pravi Ramiz Derlić, vodja kluba MC Pekarna. Ramiz še dodaja, da so se odzvali tudi zato, ker »se ne moremo strinjati s tem, da se grafitarji preganjajo kot navadni kriminalci. Raje vidimo, da se mladi umetniško izražajo skozi risanje po stenah, kot da prakticirajo huliganstvo. Ne nasprotujemo pa temu, da policija ustrezno ukrepa proti tistim, ki na stene pišejo žaljiva in sovražna sporočila zoper pripadnike kake družbene skupine
Predvsem pa v Pekarni opozarjajo, da je treba to področje nekako urediti. »V Sloveniji so vsi grafiti ilegalni. Morda bi se lahko tudi tu zgledovali po nekaterih evropskih mestih. Tam ponudijo grafitarjem prostor za ustvarjanje, na primer nekatere prehode ali stene, včasih pa poskrbijo tudi za javni razpis, najboljše osnutke nagradijo in tako dosežejo nadpovprečno kakovost grafitov.« V preteklosti je bilo v Mariboru nekaj poskusov za določitev primernih lokacij, vendar so nazadnje vse takšne pobude padle v vodo.
»Spopadi« med ilegalnimi grafitarji in policijo pa se bodo nadaljevali. In če ustvarjalcev grafitov ne bo prepričala zagrožena kazen 500 evrov in tridesetih dni zapora, se bo lahko zgodilo, da bodo »stenskega slikarja« varuhi reda in miru potipali tudi z gumijevko. Po nepotrjenih podatkih naj bi bili enega od omenjene peterice zaslišali brez navzočnosti staršev in ga po Delićevih besedah pripravili k priznanju.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.