Borut Mekina

 |  Mladina 20

800 mobilcev ...

... vsako leto

/media/www/slike.old/mladina/mmobilni_botjan_pucelj.jpg

© Boštjan Pucelj

Približno 800 zaposlenih v Zavodu za gozdove Slovenije bo letos dobilo nove mobilne telefone. Vrednost javnega naročila, ki poleg aparatov zajema tudi del stroškov za telefoniranje - ta je pri veliki večini zaposlenih nekaj več kot 10 evrov na mesec -, znaša 128 tisoč evrov. Gre za enega največjih nakupov telefonskih aparatov v javnem sektorju, saj ima denimo vsa vlada z vladnimi službami vred v uporabi le 382 mobilnih telefonov, največji državni porabnik mobilne tehnologije, notranje ministrstvo, pa 1410. A poleg tega so zaposleni v Zavodu za gozdove nove mobilne telefone dobili že lani, zaposleni na ministrstvu za notranje zadeve pa jih niso. Pravzaprav Zavod za gozdove vsako leto kupi novih 800 mobilcev.
Iz Zavoda za gozdove odgovarjajo, da delajo po vsej Sloveniji. Od več kot 800 zaposlenih jih 600 dela na terenu, večina je revirnih gozdarjev in lovcev v loviščih s posebnim namenom. Poleg njih delajo na terenu še načrtovalci, ki zbirajo terenske podatke za gozdnogospodarske in gozdnogojitvene načrte. »To je osebje, ki svoje delo opravlja ob hoji na ozemlju, velikokrat po brezpotjih, kjer lahko že zlom ali zvin noge predstavlja resno nevarnost za človeško življenje, če poškodovana oseba ne more poklicati na pomoč. Zgodilo se je že, da je sodelavcu, ki se je hudo poškodoval na terenu, prav mobilni telefon rešil življenje. Zato je pri terenskem kadru mobilni telefon nujen zaradi zagotavljanja varnosti pri delu,« pojasnjuje Tone Lesnik, ki je pristojen za stike z javnostjo.
Celoten strošek mobilne telefonije na zaposlenega, skupaj z naročnino, aparatom in s pogovori, naj bi znašal zgolj 160 evrov na leto na zaposlenega, kar je približno enkrat manj, kot znaša telefonski strošek na zaposlenega v MNZ. Mimogrede, največ govorijo v vladi. Tam znaša letni strošek na mobilni telefon skoraj 500 evrov. 

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.