Staš Zgonik

 |  Mladina 21

Streznitev v tujem kraju

Ko so kapacitete za pridržanje premajhne

Minister Mate in prvi policist Romšek

Minister Mate in prvi policist Romšek
© Matjaž Tančič

Novela zakona o varnosti v cestnem prometu, ki velja od konca minulega meseca, poleg strožjih denarnih kazni predvideva tudi hitrejše pridržanje vinjenih voznikov do streznitve. Takih primerov je bilo do danes po novem zakonu že več kot 600. Vozniki morajo do streznitve - od 6 do 12 ur - počakati v prostorih za pridržanje na lokalni policijski postaji.
Se pa na kakšno »dejavnejšo« noč zgodi, da so kapacitete na lokalni postaji zasedene, zato morajo policisti voznika na pridržanje odpeljati v drug kraj. Včasih celo dokaj daleč, recimo iz kakšnega štajerskega kraja v Ljubljano. Nazaj ga ne pripeljejo, to pa lahko, če pridržani s seboj nima dovolj denarja oziroma nima nikogar, ki bi mu lahko telefoniral, povzroči kar nekaj težav.
Na generalni policijski upravi pojasnjujejo: »Osebe, ki jo prepeljemo v drug kraj, ne peljemo nazaj, ker z nobenim dokumentom nismo zavezani k temu, še več, zakonodaja določa, da moramo osebo po preteku razlogov za pridržanje izpustiti. Osebi na njeno željo omogočimo telefonski klic, da si uredi prevoz.« Hkrati zagotavljajo, da imajo kapacitet za pridržanje povsem dovolj: »Kapacitete prostorov za pridržanje v policijskih enotah za nekajkrat presegajo število pridržanih oseb upoštevajoč zadnje spremembe zakonodaje.« Kljub vsemu je prevoz na streznitev v drug kraj problem, ki je rešljiv brez težav. Lahko bi nehali piti in voziti ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.