Jure Trampuš

 |  Mladina 21  |  Politika

Lažji nadzor

Direktor Večera bo tudi urednikoval, pivovarna pa bo imela lažji nadzor nad vsebino časnika

Status delniške družbe Večer je nekoč določal, da »odgovorni urednik medija ne more biti hkrati član uprave«, ima sicer pravico, da sodeluje pri delu poslovodnega in nadzornega organa, a vodenje uredniškega dela časopisa je ločeno od upravnega dela. V ponedeljek je skupščina Večera odločila drugače. Po novem bo direktor Večera Uroš Skuhala opravljal tudi uredniška dela, kot pomočnik pa naj bi mu pomagal dosedanji glavni urednik Tomaž Ranc, ki je bil na to funkcijo imenovan decembra. Ranc svoje degradacije ni želel komentirati, prav tako ni želel govoriti o smiselnosti združitve upravnih in uredniških funkcij.
Na prvi pogled se celo zdi, da s takšno organizacijo dela v mediju ni nič narobe. V Sloveniji jo poznajo na Financah, pogosta je tudi v tujini. A med Financami in Večerom obstaja pomembna razlika. V Financah podjetje in časopis vodi Peter Frankl, ki je bil novinar in urednik, v Večeru pa je upravne in uredniške posle prevzel nekdanji direktor Zavarovalnice Maribor, ki je v Večer prišel šele pred pol leta in ki zakonitosti in poslanstva novinarskega poklica ne pozna.
Debata o tem, kdo in na kakšen način naj vodi medijsko hišo, se morda zdi stvar prestižnega boja med novinarji in menedžerji, a je temeljnega pomena za funkcioniranje svobodnega tiska. Med upravo in uredništvom ni kitajskega zidu, a na vsebino objavljenega upravni del nekega medija ne bi smel imeti neposrednega vpliva. Upravo namreč vodijo drugačni interesi kot pa uredništvo. Zaradi spremenjenega načina upravljanja časopisa so novinarji Večera v izjavi za javnost zapisali, da se je zgodil »poskus neposrednega vpliva lastnikov na uredniško politiko in vsebino časopisa«. Po njihovem mnenju ločitev uredniškega in poslovnega dela omogoča večjo novinarsko avtonomijo. Zanimiva je tudi izjava Stojana Zdolška, odvetnika Pivovarne Laško, ki prek povezanih družb nadzoruje dvotretjinski delež Večera. Zdolšek se s potezo laščanov presenetljivo ne strinja. »Takšna enotirnost je po moji oceni nevarna za medijsko svobodo v Sloveniji,« je izjavil za Delo.
V Sloveniji so se novinarji nekoč šalili, da se po Delu Večer pozna. Tokrat pa se lahko zgodba obrne. Po nekaterih informacijah naj bi laščani enotirnost po vzoru Večera pripravljali tudi na Delu. Predsednica nadzornega sveta Dela Andrijana Starina Kosem na vprašanja o spremembah na Delu sicer ni želela odgovarjati. Zdolšek je sicer namestnik predsednice nadzornega sveta Dela. 

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.