Jure Trampuš

 |  Mladina 22  |  Politika

Finci na obisku

Delegacija iz Finske je povedala, da naj bi bila preiskava sprožena iz Slovenije

Predsednik uprave Patrie Jorma Wiitakorpi

Predsednik uprave Patrie Jorma Wiitakorpi
© Borut Krajnc

Slovenijo in Gorenje je obiskala delegacija vodilnih menedžerjev iz Patrie, finskega orožarskega podjetja, katerega delavci so osumljeni, da so pri sklepanju pogodbe s Slovenijo o nakupu oklepnih vozil storili kaznivo dejanje podkupovanja. Predsednik uprave finskega podjetja Jorma Wiitakorpi je ponovil, da ni bilo nobenega podkupovanja in da je bila po njegovem mnenju preiskava sprožena iz Slovenije.
Podobno interpretacijo je minuli teden nekajkrat nakazal tudi obrambni minister Karl Erjavec. Po njegovem mnenju se je zgodba o patriah in finski policiji odvila nekako takole: v Sloveniji so nekateri, morda iz konkurenčnega podjetja, morda tudi iz konkurenčnih političnih strank, na Finsko poslali nepopolne podatke, zavedli njihovo policijo, ki je začela preiskavo, ta pa se bo končala brez kakršnihkoli dokazov. O dejstvu, da je na Finskem v zaporu že več kot deset dni eden od osumljencev, minister za obrambo ni govoril.
Takšno razmišljanje ima veliko pomanjkljivost. Finska policija je namreč preiskavo o patriah začela že lani marca. In njihov glavni preiskovalni inšpektor Kaj Björkqvist je že prejšnji teden za Mladino dejal, da vedo, »da je tema v slovenski javnosti precej priljubljena, poznamo odmeve. Ampak trditev, da smo preiskavo začeli zaradi tega ali pa zaradi medijev v Sloveniji, je napačna. To je preiskava, ki smo jo začeli na Finskem«. Tudi neki finski novinarski komentator je zapisal, da ni verjetno, da bi finska policija začela preiskavo zaradi slovenskih notranjepolitičnih razprtij. Celo slovenska generalna tožilka Barbara Brezigar je potrdila, da so obveščeni o preiskavi, in dodala, da verjame, da »so finski kolegi, ki so zoper nekoga odredili pripor, prav gotovo imeli za to razloge«. Svoje mnenje pa pripravlja tudi slovenska komisija za preprečevanje korupcije. Po nekaterih podatkih naj bi bilo v njem zapisano, da se je v postopku izbire pojavil sum korupcije.
Medtem pa se je v Sloveniji začela tudi politična protiofenziva. Jelinčič je zahteval razrešitev Milana M. Cvikla, ki v parlamentu vodi preiskovalno komisijo o patriah. Tudi brigadir Tone Krkovič je še enkrat dejal, da Zdenko Pavček, predsednik uprave skupine Viator & Vektor, manipulira in da sam ni imel nikakršne vloge pri izbiri patrij. Prav tako mu on sam ni dal nikakršnih vizitk. Pavček, šef uprave podjetja, ki na razpisu za oklepnika ni bilo izbrano, sicer še vedno vztraja, da niso »ne Zdenko Pavček, ne Viator & Vektor in ne sistemska tehnika imeli z nobenim kontakta izven Slovenije, z nobenim organom, ki bi opravljal kakšne preiskave«. Tako je dejal v televizijskih Odmevih, kjer je tudi ponovil, da mu je vizitko z imenom lobista za orožarski posel dal - tokrat samo - Darko Njavro.
Uganke o domnevnem podkupovanju ne bo razrešila politika v Sloveniji. Dokler preiskava na Finskem ne bo končana, pa bo v Sloveniji odprto široko polje za politične manipulacije. In politika bo to z veseljem izkoriščala.


 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.